Στα συρτάρια των υπουργών ιδιωτικές επενδύσεις άνω του 1 δισ.

Μόνο δύο από τους πέντε συνολικά επενδυτικούς φακέλους που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για αδειοδότηση fast track, το τουριστικό θέρετρο του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αξίας 120 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό και το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικής ίνας νέας γενιάς της Vodafone συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα και παντελής έλλειψη αποφασιστικότητας κυριαρχεί στα υπουργικά γραφεία για τα υπόλοιπα πρότζεκτ, κρατώντας στο συρτάρι ιδιωτικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν και τα έργα που έχουν τεθεί σε αναστολή για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων. Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς και η οποία, σημειωτέον, έχει τον αποκλειστικό ρόλο έγκρισης ή απόρριψης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, έχει να συγκληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο!

Επί της ουσίας, στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - AN.EΛ. οι επενδύσεις που θα τόνωναν τη ρημαγμένη ελληνική οικονομία και θα έδιναν απασχόληση σε εκατοντάδες εργαζομένους δεν ήρθαν ποτέ. Αντιθέτως, μαραζώνουν από τις ιδεοληψίες και τις υπουργικές αντιφάσεις απομακρύνοντας από την Ελλάδα νέους επενδυτές και φέρνοντας σε απόγνωση τους παλιούς, αφού όχι μόνο δεν βλέπουν να προχωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά οι περισσότεροι έχουν καταβάλει στον οργανισμό Enterprise Greece, που αποτελεί την κυβερνητική ομπρέλα για την προσέλκυση και την προώθηση αντίστοιχων επενδύσεων, διαχειριστική αμοιβή που ξεκινά από τις 300.000 ευρώ! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρεία Eunice συμφερόντων Γιώργου Καλαβρουζιώτη με δραστηριότητα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία επί διετία περίμενε την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου για ένα big project αιολικών πάρκων ισχύος 528 MW σε 23 ακατοίκητα νησιά, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

Υστερα από ατελείωτες διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομίας, ο επιχειρηματίας απέσυρε πρόσφατα το επενδυτικό του σχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει διαδικασία διεκδίκησης της διαχειριστικής αμοιβής που είχε καταβάλει για να τρέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τον φάκελό του. Αν και στην αγορά ψιθυρίζουν ότι το σχέδιο ήταν ανώριμο για να προχωρήσει (προβληματικές μισθώσεις με δήμους, χρηματοδοτικό μοντέλο, θέματα εθνικής ασφάλειας κ.ά. ), η εταιρεία είχε αρχικά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ανέκρουσε πρύμναν, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αποσύρει το σχέδιο.

Η επένδυση Κολλάκη
στη Χίο και το Προσφυγικό

Κολλημένα για διαφορετικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή το 2016, είναι τα εγκεκριμένα σχέδια του fast track, πλην της επένδυσης του εφοπλιστή Λου Κολλάκη στη Χίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πεντάστερη μονάδα, υπάρχει αναθεώρηση σχεδίων από την πλευρά του επενδυτή λόγω της αυξημένης ροής προσφύγων στο νησί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της επένδυσης που σχεδιαζόταν στην ιστορική βιομηχανία Κεραμείων του νησιού. Το έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ προέβλεπε τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος με λιμένα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε έκταση 115 στρεμμάτων.

Εκτός fast track βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επένδυση της Happy Holidays στη Σιθωνία Χαλκιδικής για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατοικίες και μαρίνα του κ. Γιώργου Ιωσηφίδη. Η πρώτη φάση του πρότζεκτ έχει υπολογιστεί σε 70 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 165 στρεμμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων ιδιοκτησιακής φύσης που θεωρήθηκαν ανυπέρβλητα για να συνεχιστεί το έργο όπως είχε σχεδιαστεί. Στις ενστάσεις των δασικών χαρτών εμφανίζεται να έχει κολλήσει και η επένδυση, αξίας 170 εκατ. ευρώ, της εταιρείας RSR Εagle Resort, αραβικών συμφερόντων, στην Kάρυστο της Εύβοιας.

Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 1.600 στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικό λιμένα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ευεξίας, συνεδριακό κέντρο και βοηθητικές υποδομές. Σε ό,τι αφορά την επένδυση της ρωσικής Mirum Hellas, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχει εγκριθεί σχέδιο πολεοδόμησης (ΕΣΧΑΣΕ) σε έκταση 840 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο στην Ελούντα, το οποίο περιλαμβάνει πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελείς βίλες, μαρίνα, ελικοδρόμιο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδυτές προχωρούν πιο γρήγορα την αδειοδότηση στο υπόλοιπο κομμάτι του έργου, το οποίο βρίσκεται εκτός του πλαισίου αδειοδότησης του Enterprise Greece. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το έργο πέρασε δύο φορές από τη ΔΕΣΕ για να εγκριθεί στο σύνολό του. Τελικά και στις δύο εγκρίθηκε μόνο το μισό.

Σε διαδικασία αξιολόγησης για να ενταχθεί στo καθεστώς ταχείας αδειοδότησης βρίσκεται και ο όμιλος Μήτση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού ομίλου εστιάζεται στην κατασκευή τριών πεντάστερων ξενοδοχείων 450 κλινών στην περιοχή της Ελιάς στη Μύκονο. Τα στοιχεία της επένδυσης έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, ωστόσο για να προχωρήσει θα χρειαστεί πιθανότατα να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η απόσταση των resorts από τον αιγιαλό.

Σε αναστολή
τρία επενδυτικά σχέδια

Η ΔΕΣΕ έχει αναστείλει τρία από τα συνολικά οκτώ υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, με το σκεπτικό της προσκόμισης πρόσθετων στοιχείων. Ωστόσο περίπου έναν χρόνο μετά, και τα τρία αυτά σχέδια παραμένουν σε βαθιά κατάψυξη και η τύχη τους αγνοείται. Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνεται ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η εταιρεία Panita η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Κωνσταντίνου με παρουσία σε 37 εμπορικά κέντρα στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Παναμά κ.α.). Το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο του ομογενούς από τη Βενεζουέλα, στον οποίο ανήκει -μεταξύ άλλων επιχειρήσεων - και το δημοφιλές εμπορικό κέντρο στον Αγιο Δημήτριο (Αthens Metro Mall), έχει περιέλθει σε δυσμένεια αφού ανεπισήμως αναζητείται από την κυβέρνηση η εθνική πολιτική στον τομέα των εμπορικών κέντρων. Μέχρι να βρεθεί, το σχέδιο δεν προχωρά! Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο που έχει τεθεί σε αναστολή ανήκει στην εταιρεία Vita Develοpment του κ. Βασίλη Μουχτάρη και αφορά άλλο ένα εμπορικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Από τον τομέα των ΑΠΕ είναι ο τρίτος φάκελος, η τύχη του οποίου επίσης αγνοείται, που έχει υποβληθεί από την εταιρεία Consortium Solar Power Systems, για αδειοδότηση συστάδας εννέα φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 470 MW στην Κάρυστο, ύψους 384 εκατ. ευρώ.

Αρμόδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων παρατηρούν ότι ένας από τους λόγους που έχουν χτυπήσει κόκκινο οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η κυβερνητική βαβέλ που επικρατεί στα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγεται ότι δηλώνει μονίμως αντίθετος με τα φαραωνικά έργα, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα malls, ενώ συχνά έχει βάλει βέτο για σειρά επενδυτικών σχεδίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Ο τομέας των επενδύσεων είναι σαφές ότι δεν είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης.

Από το 2015 το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινώσει την αναθεώρηση του σχεδιασμού για τις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου το πλαίσιο να εκσυγχρονιστεί και να χαλαρώσουν τα κριτήρια ένταξης. Τρία χρόνια μετά, στο υπουργείο υπάρχουν διάφορες εκδοχές του νέου σχεδιασμού, όμως καμία δεν έχει θεσμοθετηθεί.

της Μαριάννας Τζάννε
newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα