Τέλος στα αθόρυβα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα από την 1η Ιουλίου του 2019

Ίσως σας έχει τύχει: να σας έχει πλησιάσει ένα υβριδικό ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να μην το έχετε αντιληφθεί επειδή δεν κάνει θόρυβο. Το πιο ανώδυνο σε αυτήν την περίπτωση είναι απλά να τρομάξετε. Επειδή, όμως, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα οχήματα που μετέχουν στην κυκλοφορία, αυτό μπορεί να έχει και συνέχεια η οποία εγκυμονεί κινδύνους.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί το τελευταίο από την 1η Ιουλίου του 2019 τίθεται σε ισχύ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προβλέπει για όλα τα καινούργια υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα την παρουσία ενός ηχητικού προειδοποιητικού σήματος (Acoustic Vehicle Alerting Systems- AVAS).

Το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα, κατά την εκκίνηση, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και διακόπτης, σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από τον οδηγό, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να το θέσει είτε on είτε off. Αυτόματα το ακουστικό αυτό σήμα θα είναι ενεργό μέχρι και τα 20 χλμ./ ώρα και αυτό γιατί πάνω από την ταχύτητα αυτή και με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε. υπερισχύει ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών και τα συγκεκριμένα μοντέλα θα γίνονται έτσι και αλλιώς αντιληπτά.

Ταυτόχρονα από την οδηγία καθορίζεται και το είδος του ηχητικού προειδοποιητικού σήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο του θορύβου που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο με συμβατικό κινητήρα με αντίστοιχο μέγεθος και ανάλογες επιδόσεις. Από κει και πέρα ο κάθε κατασκευαστής θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει ο ίδιος το ηχόχρωμα των υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων του ώστε να μοιάζει με αυτό των συμβατικών του. Και αυτό προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτηριστικός ήχος συγκεκριμένων μοντέλων ή και εταιρειών.

cnn.gr