ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Spar: Πραγματικότητα τα πρώτα καταστήματα

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Στην υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης των καταστημάτων της στην Ελλάδα προχωράει η SPAR, το οποίο προβλέπει 80 καταστήματα για το 2018, με περισσότερα από συνολικά 300 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα σε βάθος 4ετίας. Σήμερα λειτουργούν πλέον τα πρώτα 8 καταστήματα, ενώ o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φοίβος Καρακίτσος αναφέρει πως συνολικά 18 καταστήματα θα έχουν ανοίξει μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή έχει γίνει στη Νάξο από την εταιρία ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ, η οποία σχεδόν διπλασίασε το χώρο πώλησης από 800 τ.μ. σε 1.500 τ.μ., διαθέτοντας πλέον 5 ταμεία, 50 θέσεις στάθμευσης και συνολικά 45 άτομα προσωπικό. Η SPAR λειτουργεί επίσης καταστήματα στη Σκιάθο από την εταιρία ΣΚΟΥΡΑΣ, 3 καταστήματα στην Κρήτη από την εταιρία ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ένα κατάστημα στην Κω από την εταιρία ΝΙΚΟΛΕΝΔΡΗΣ, ένα κατάστημα στην Κεφαλλονιά από την εταιρία ΔΗΜΟΥΛΑΣ και ένα στην Αθήνα κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο από την εταιρία ΔΗΜΟΘΟΔΩΡΟΣ. Στην αμέσως επόμενη περίοδο η SPAR θα λειτουργήσει καταστήματα στη Ρόδο σε συνεργασία με την εμβληματική εταιρία ΠΑΠΠΟΥ, 3 καταστήματα στην Αθήνα, ένα στην Κύθνο, 3 στη Λάρισα και 1 στο Αγρίνιο, φτάνοντας συνολικά στα 18 καταστήματα μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού.

Ξεκίνημα από τις τουριστικές περιοχές

Η SPAR διαθέτει ήδη στη συλλογή της περισσότερα από 550 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και η εκτίμηση είναι πως με την έναρξη πολλών συνεργασιών με την τοπική βιομηχανία, η συνολική συλλογή προϊόντων SPAR own label θα ξεπερνάει τα 900 προϊόντα μέχρι το τέλος του 2018. Η στρατηγική τοποθέτηση της εταιρίας στη χώρα ξεκίνησε από τις πιο τουριστικές περιοχές καθώς εκεί η δύναμη του σήματος είναι εξαιρετικά υψηλή. Όπως δηλώνει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φοίβος Καρακίτσος, το SPAR brand λόγω της υψηλής αναγνωρισιμότητας αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό εργαλείο προσέγγισης (τόσο για τους λιανέμπορους όσο και για τις προμηθεύτριες εταιρίες) του τουρισμού στη χώρα μας, ο οποίος για φέτος εκτιμάται πως θα κινηθεί σε 32 με 35 εκ αφίξεις που παράγουν ένα τζίρο που μοιάζει να χάνεται για το λιανεμπόριο. Η SPAR πετυχαίνοντας το 76% των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεών της (35,5 δις Ευρώ) στην Ευρώπη, έχει την αναγνωρισιμότητα και τη δύναμη να προσελκύει με επιτυχία τους καταναλωτές κάθε εθνικότητας. Βεβαίως η SPAR θα τοποθετηθεί σταδιακά και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ακόμα και με ιδιόκτητα καταστήματα, μέσα στο 2018.

Η επαναφορά στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η SPAR Hellas μέλος της SPAR International του μεγαλύτερου συνεταιριστικού δικτύου λιανικών πωλήσεων τροφίμων σε όλο τον κόσμο με 12.545 καταστήματα σε 44 χώρες και συνολικές πωλήσεις ύψους 33,1 δις € (στοιχ. 2016), ανακοίνωσε την –εκ νέου- είσοδό της στην Ελληνική αγορά τον Μάρτιο με σκοπό να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το μεγαλύτερο συνεταιριστικό δίκτυο καταστημάτων λιανικής από ανεξάρτητους retailers στη χώρα. Όπως αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση «στόχος της εταιρίας είναι σε βάθος 4 ετίας να αναπτύξει περισσότερα από 300 καταστήματα SPAR σε όλη την επικράτεια, με 1.400 είδη ιδιωτικής ετικέτας, παραγόμενα στο μεγαλύτερο μέρος τους από την Ελληνική βιομηχανία, δίνοντας σε όλα τα μέλη της την τεχνογνωσία που διαθέτει, μέσα από τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης, εκπαίδευσης και business strategy».

Όπως επίσης ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, η βάση ανάπτυξης του διευρυμένου δικτύου καταστημάτων SPAR, θα προέλθει μέσα από την στρατηγικής σημασίας συνεργασία της SPAR Hellas με τον όμιλο ΑΣΤΕΡΑΣ, ο οποίος σταδιακά σε 3 χρόνια θα επανατοποθετήσει στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των 200 καταστημάτων του ως SPAR. Κάτω από αυτή την προοπτική ο ΑΣΤΕΡΑΣ ένωσε τις δυνάμεις του και με τον όμιλο MESIS, αποκτώντας έτσι συνολικά για το 2018 διαχειριστικό έλεγχο σε 700εκ.€ συνολικές πωλήσεις και σε περισσότερα από 500 καταστήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως αναφερόταν στην ίδια ανακοίνωση, το SPAR δίκτυο στη χώρα θα αποτελείται από τη μετατροπή των καταστημάτων των ομίλων ΑΣΤΕΡΑΣ και MESIS, ενώ η SPAR Hellas προγραμματίζει να λειτουργήσει και νέα ιδιόκτητα καταστήματα που θα αναπτυχθούν από την ίδιαbusinessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]