Google: Τα κέρδη και έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Μία εβδομάδα μετά το πρόστιμο-μαμούθ ύψους 4,3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το λειτουργικό Android, η Google ανακοίνωσε ότι η ισχυρή της βάση στα smartphones συνέβαλε στην ενίσχυση της ανάπτυξης και των κερδών το τελευταίο τρίμηνο.

Η είδηση οδήγησε τη μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet, σε άλμα 4%, στο after-market trading.

Το πρόστιμο της ΕΕ περιέκοψε 60% από τα κέρδη της, στο διάστημα των τριών μηνών που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές πάντως το ξεπέρασαν, βλέποντας τις τελευταίες αποδείξεις που δείχνουν ότι η στρατηγική της για το Android - η οποία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια για να διασφαλίσει ότι έχει έναν εγγυημένο τρόπο προσέγγισης των χρηστών smartphone με τη μηχανή αναζήτησης και τη διαφήμισή της – έχει γίνει επιχειρηματικό success.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αυξήθηκαν κατά 58% τα κλικ που κάνουν οι χρήστες στις διαφημίσεις της εταιρείας. Πρόκειται για μεγάλη άνοδο, συγκρινόμενη με τη θετική κίνηση 43% του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τον Collin Coburn, αναλυτή της Forrester Research, «ένα πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία είναι αρκετά μεγάλο, αλλά για τη Google όχι». Αν και οι πιο χαμηλές τιμές των διαφημίσεων σε κινητά έριξαν τον μέσο όρο των εσόδων από κάθε κλικ κατά 22%, η συνολική ανάπτυξη επισκεψιμότητας έδειξε ότι και ο τομέας των κινητών έχει ισχυρή ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα έσοδα έφτασαν τα 32,66 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, με 86% από αυτά να προέρχονται από τη διαφημιστική επιχείρηση της εταιρείας. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες, που έκαναν λόγο για 32,17 δισ.

Τα υπόλοιπα από τα έσοδα προήλθαν από μη διαφημιστικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν την πώληση εφαρμογών, αξεσουάρ και υπηρεσιών cloud.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία:

* Καθαρά κέρδη 3,2 δισ. δολάρια για το τρίμηνο
($4,54 ανά μετοχή, σημειώνοντας υποχώρηση από τα $5,01 πέρυσι)

* Χωρίς το πρόστιμο θα είχε κέρδη 11,75 δολαρίων ανά μετοχή, υψηλότερα από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων για 9,64 δολάρια ανά μετοχή

* Έσοδα: $32,66 δισ. ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε $32,17 δισ.

kerdos.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα