Eurobank: Παράταση ενός μήνα για το «πακέτο» 630 ακινήτων

Για ένα μήνα παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές για το πακέτο των 630 ακινήτων που πωλεί η Eurobank και το οποίο φέρει την επωνυμία "Pixel".

Με δεδομένη την παράταση, εκ των πραγμάτων μεταφέρεται και η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών προς τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς το ενδιαφέρον από τους επενδυτές, κυρίως από εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, είναι μεγάλο και ζήτησαν περισσότερο χρόνο, με στόχο «να προβούν σε λεπτομερές οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) αλλά και να λάβουν από τα διοικητικά τους συμβούλια το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση της διαδικασίας.

Το πρώτο της αγοράς

Το project "Pixel", το οποίο είναι το πρώτο πακέτο ακινήτων που πωλείται από ελληνική τράπεζα, αποτελείται από 630 ακίνητα που αποτελούν εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της τράπεζας. Η αξία του πακέτου εκτιμάται στα 21 εκατ. ευρώ.

Το 50% των εν λόγω ακινήτων είναι κατοικίες και το 30% του συνόλου βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα -πλην των κατοικιών- είναι εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ως σύμβουλος για λογαριασμό της τράπεζας ενεργεί η PriceWatershouseCoopers.

Έρχονται κι άλλα

Υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, κυρίως του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν και στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων που περνούν στην κατοχή τους είτε μέσω των πλειστηριασμών είτε από ρευστοποιήσεις.

Η εντολή του επόπτη είναι σαφής και προτρέπει τις τράπεζες να μη διακρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ακίνητα (σ.σ. μέσος χρόνος διακράτησης είναι σήμερα 8-10 μήνες) καθώς δεν είναι η δουλειά τους. Έτσι, από το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν πωλήσεις πακέτων ακινήτων κι από άλλες τράπεζες, ανάλογα με τη στρατηγική της καθεμιάς. Για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +1,20% έκλεισε συμφωνία με το Enterprise Greece, με στόχο την πώληση ακινήτων που διαθέτει σε πολίτες τρίτων χωρών (Κινέζους, Ρώσους κ.α.), οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν «χρυσή βίζα».

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα