Ελληνικές μεγαλουπόλεις: Φθηνές ή ακριβές;

Καλό είναι να τα γνωρίζουμε κι αυτά.

Το κόστος διαβίωσης στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές μεγαλουπόλεις, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι χαμηλό συγκρινόμενο με εκείνο άλλων μεγαλουπόλεων στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Numbeo.

Πιο αναλυτικά, η Αθήνα κατατάσσεται στην 117η θέση στην Ευρώπη με βάση τον δείκτη κόστους διαβίωσης με 60.44 μονάδες και η Θεσσαλονίκη στην 121η θέση με 57.97 μονάδες. Στην παγκόσμια κατάταξη, η Αθήνα κατατάσσεται στην 279η θέση και η Λευκωσία στην 273η με 60.97 μονάδες.

Εχει ενδιαφέρον ότι το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο από την πραγματική αγοραστική δύναμη που έχουν οι κάτοικοι των δύο ελληνικών μεγαλουπόλεων. Ο δείκτης πραγματικής αγοραστικής δύναμης των Αθηναίων ήταν στις 52.48 μονάδες και στις 49.84 μονάδες για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Πρωταθλήτριες στην ακρίβεια στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι οι πόλεις της Ελβετίας, με τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία, τη Λωζάνη, τη Βέρνη και τη Γενεύη κατά σειρά. Δεύτερες σε ακρίβεια στην Ευρώπη έρχονται μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας.

Οσον αφορά το κόστος διαβίωσης στις πιο γνωστές μεγαλουπόλεις, το Παρίσι βρίσκεται στη 14η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, το Λονδίνο στη 19η θέση, οι Βρυξέλλες στην 35η θέση, η Φρανκφούρτη στην 62η θέση, η Ρώμη στην 81η θέση και η Μαδρίτη στην 118η θέση.

Η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο είναι η Χάμιλτον στις Βερμούδες, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται αμερικανικές μεγαλουπόλεις, π.χ. η Νέα Υόρκη στη 12η θέση και το Σαν Φρανσίσκο στη 14η θέση. Μαζί φυσικά με τις ελβετικές πόλεις, όπως προαναφέρθηκε.

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα