Ποια είναι τα «φθηνά» χαρτιά του Χρηματιστηρίου

Σε μια περίοδο όπου η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έντονες είναι οι συζητήσεις για το αν και κατά πόσο υπάρχουν μετοχές υποτιμημένες και το αν είναι σήμερα η κατάλληλη περίοδος για «stock picking» (επιλεγμένες αγορές) για όσους τοποθετούνται με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα και το κλείσιμο τιμών της 20ης Ιουλίου 2018, υπήρχαν στο ΧΑ 17 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και άλλες 81 εισηγμένες (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) με θετικά ίδια κεφάλαια που όμως διαπραγματεύονταν με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας. Δηλαδή, οι μετοχές αυτές αποτιμώνται στο ταμπλό κάτω από την λογιστική τους αξία (σύμφωνα με τη θεωρεία και εφ’ όσον όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη P/BV, τόσο ελκυστικότερη θεωρείται η απόκτηση μιας μετοχής).

Βέβαια, ο δείκτης P/BV (όπως και κάθε δείκτης) δεν στερείται μειονεκτημάτων, όπως για παράδειγμα δεν συνεξετάζει τις προοπτικές μιας εταιρείας, την κερδοφορία της και τη ρευστότητά της. Έτσι, συχνά εντοπίζονται μετοχές με πολύ ελκυστικό δείκτη P/BV αλλά στη συνέχεια απογοητεύουν, όπως επίσης και άλλες μετοχές με υψηλό P/BV που αποφέρουν υψηλά κέρδη σε αυτούς που τις επέλεξαν.

Ειδικότερα, μεταξύ των εταιρειών που αποτιμώνται χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας, συγκαταλέγονται και Όμιλοι με ηγετικά μερίδια αγοράς, με ισχυρή τεχνογνωσία, διεθνοποιημένη παρουσία και ευρύτατη πελατειακή βάση (πχ ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Μυτιληναίος, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Attica Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Καράτζης, Grivalia), ενώ επίσης έως 30% πάνω από τη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται εταιρείες όπως το Πλαίσιο, η ΕΥΑΘ, η Quest Holdings, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος και η Autohellas.


Πάντως, λόγω των αδυναμιών του αναφερόμενου δείκτη, επιχειρήσαμε να εμπλουτίσουμε τον πίνακα πέρα από το P/BV και με άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα: Το πόσες από αυτές τις εταιρείες παρουσίασαν θετικό EBITDA το 2017, πόσες σημείωσαν καθαρή κερδοφορία πέρυσι, πόσες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E χαμηλότερο του 10, ή του 15, πόσες έκλεισαν τη χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων) και τέλος πόσες εισηγμένες έχουν προχωρήσει, ή έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (μερίσματα, ή/και επιστροφές κεφαλαίου).

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του πίνακα, 81 μετοχές διαπραγματεύονται με P/BV χαμηλότερο του 1 και εξ’ αυτών:

• 69 σημείωσαν θετικό EBITDA το 2017.
• 43 εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (εδώ θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο τα κέρδη κάποιων εισηγμένων έχουν επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες).
• 15 διαπραγματεύονται με μονοψήφιο δείκτη P/E και άλλες 9 με δείκτη P/E μεταξύ του 10 και του 15.
• 20 προχώρησαν ή προτίθενται να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους μέσα στο 2018 (ο συγκεκριμένος αριθμός ενδεχομένως να διευρυνθεί έως το τέλος της χρονιάς, ενώ επίσης θα πρέπει να εξετάζεται το κατά πόσο οι χρηματικές αυτές διανομές είναι διατηρήσιμες).
• 15 έκλεισαν το 2017 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash), δηλαδή με διαθέσιμα υψηλότερα του συνολικού τραπεζικού δανεισμού.

Για παράδειγμα, με δείκτη P/BV μεταξύ 0,2 και 0,4, έχουμε δύο εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (Ideal, Λογισμός) και άλλες 4 που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (Newsphone, Χαϊδεμένος, Inform Λύκος, Μύλοι Λούλη).

Επίσης, με δείκτη P/BV μεταξύ 0,4 και 0,6, έχουμε τρεις εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΚΤΕΡ, Centric) και άλλες 3 που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (Αφοί Κορδέλλου, Μύλοι Κεπενού, Κλουκίνας-Λάππας).

Με δείκτη P/BV μεταξύ 0,6 και 0,8 έχουμε έξι εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (ΕΥΔΑΠ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Nexans Hellas, Trastor, BriQ Properties και ΑΔΜΗΕ) και 6 που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (ΕΥΔΑΠ, Γενική Εμπορίου, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΟΝ Χημικά, BriQ Properties και Intercontinental ΑΕΕΑΠ, ενώ η ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει προμέρισμα στο β’ εξάμηνο).

Με δείκτη P/BV μεταξύ 0,8 και 1,0 έχουμε τέσσερις εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (Epsilon Net, PROFILE, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΓΕΚΕ) και 7 που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (Μυτιληναίος, PROFILE, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΓΕΚΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βογιατζόγλου Systems και Grivalia).

Τέλος, Με δείκτη P/BV μεταξύ 1,0 και 1,3 έχουμε τρεις εισηγμένες με θετικό καθαρό ταμείο (Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και AS Company) και 8 που προχωρούν σε χρηματικές διανομές (Πλαίσιο, ΕΥΑΘ, AS Company, Μοτοδυναμική, Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Παπουτσάνης, Autohellas και Flexopack).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο και αν είναι χρήσιμη η ανάλυση και εμβάθυνση των χρηματιστηριακών δεικτών, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το κατά πόσο μια μετοχή θεωρείται επενδυτική ευκαιρία ή όχι.


Στέφανος Kοτζαμάνης
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα