Η κατανάλωση των φτωχών τονώνει την αμερικανική οικονομία

Η άνθηση της αμερικανικής οικονομίας λαμβάνει ώθηση σε μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες του φτωχότερου μισού των νοικοκυριών, οι οποίοι αποφεύγουν τις αποταμιεύσεις και σωρεύουν χρέη μέσω καρτών και δανείων, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών την τελευταία διετία αντιστοιχεί στο φτωχότερο 60% των νοικοκυριών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και νοικοκυριά το εισόδημα των οποίων μειώθηκε αυτήν την περίοδο.

Πρόκειται για αντιστροφή της τάσης που επικρατούσε επί μία δεκαετία, όταν τα πλουσιότερα νοικοκυριά τροφοδοτούσαν την αύξηση της κατανάλωσης.

Δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού διατηρεί ανοδική τροχιά και ότι ο πληθωρισμός έχει θετικό πρόσημο, ένα αρνητικό «σοκ» -όπως η περαιτέρω αύξηση της τιμής της βενζίνης ή του κόστους αγαθών λόγω επιβολής δασμών- θα μπορούσε να εντείνει την πίεση σε βάρος των πιο ευάλωτων, προειδοποιούν ορισμένοι οικονομολόγοι.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να απειλήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη μεγέθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση.

Πάντως, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο, με την απασχόληση να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, ενδεχομένως οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να επιλέξουν να εργαστούν περισσότερες ώρες αντί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, εφόσον χρειαστεί.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα