Οι καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στην υπηρεσία του τουρισμού

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), μιλάει στο epixeiro.gr για τον Σύνδεσμο Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τη στήριξη που προσφέρει σε αυτόν το ΞΕΕ αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις της γνώσης και της καινοτομίας.

Μιλήστε μας για τον Σύνδεσμο Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Από ποιους αποτελείται και ποιοι είναι οι στόχοι του;

O τουρισμός μπαίνει στην υπηρεσία και άλλων κλάδων της οικονομίας και γίνεται όχημα για την ανάπτυξη και την εξωστρέφειά τους. Όπως συμβαίνει ήδη με επιλεγμένα προϊόντα από την πρωτογενή παραγωγή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ελληνικό Πρωινό», που αξιοποιούν την τουριστική δυναμική της χώρας για ν' ανοίξουν νέες αγορές.

Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε και στον τομέα των υπηρεσιών, μέσα από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές επικοινωνίας και πληροφορικής στο χώρο του τουρισμού. Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει ο Σύνδεσμος Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο οποίος αποτελείται από 20 νέες επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν ήδη τη φάση της «εκκόλαψης» της αρχικής ιδέας και είναι ώριμες πλέον για την είσοδό τους στην αγορά, τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή, αφού η τεχνολογία δεν γνωρίζει σύνορα.

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος τέθηκε πρόσφατα υπό την «σκέπη» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πως προέκυψε η συγκεκριμένη εξέλιξη και σε τι στοχεύει;

Εμείς ερχόμαστε να υποστηρίξουμε αυτές τις νέες επιχειρήσεις, από νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που αξιοποιούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Εφόσον πλέον είναι στο στάδιο που μπορούν να δώσουν ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, το ΞΕΕ αναλαμβάνει, μ' ένα επαναλαμβανόμενο δωδεκάμηνο πρόγραμμα που ξεκινάει το φθινόπωρο, να φέρει σε επαφή τις επιχειρήσεις αυτές με τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Έτσι, πέρα από τη στέγαση και τη στελεχιακή υποδομή που τους παρέχουμε, αναλαμβάνουμε να φέρουμε τις νέες αυτές επιχειρήσεις σε επαφή με επενδυτές, οργανώνουμε συναντήσεις mentoring αλλά και πολλά άλλα, όπως τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, για να παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Πιστεύουμε πραγματικά πως το «made in Greece» στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας δεν είναι ουτοπία. Αυτές οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις της γνώσης και της καινοτομίας μπορούν και να πετύχουν τους στόχους τους και να προωθήσουν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό που έχει ανάγκη η τουριστική αγορά. Για μια ακόμη φορά οι ξενοδόχοι αποδεικνύουμε πως έχουμε ευαίσθητες κεραίες για να συλλαμβάνουμε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, αναφερθήκατε στο «στρατηγικό ζητούμενο για περισσότερη καινοτομία, περισσότερη τεχνολογία, περισσότερη γνώση». Σε τι επίπεδο βρίσκεται η καινοτομία, η τεχνολογία και η γνώση στην Ελλάδα, όσον αφορά στην τουριστική αγορά;

Σίγουρα έχουν γίνει πολλά και σοβαρά βήματα. Ο καθένας, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καταλαβαίνει πως η επένδυση στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στη γνώση είναι όρος επιβίωσης μέσα σε ένα δικτυωμένο και διαδραστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Ωστόσο, τα βήματα μπορούν και πρέπει να γίνουν άλματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς ως Ξ.Ε.Ε., εστιάζουμε την προσπάθειά μας και πιστεύουμε πως μια καλή «μαγιά» ανθρώπων και ιδεών μπορεί να δώσει πολύ σπουδαία αποτελέσματα, με μεγάλη θετική επίδραση στις ανάγκες και τα ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού.

Παράθεση - epixeiro.gr
Πιστεύουμε πραγματικά πως το «made in Greece» στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας δεν είναι ουτοπία

Υπάρχουν ή θα υπάρξουν συνεργασίες του Συνδέσμου με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από τον κλάδο του τουρισμού;

Ασφαλώς! Η συνεργασία και με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα είναι προτεραιότητα που υπηρετούμε με συνέπεια. Για να γίνει κάτι αληθινά σπουδαίο και μεγάλο δεν φτάνει ένας. Χρειάζεται να ενωθούν περισσότερα χέρια, περισσότερες ιδέες, περισσότερες δυνάμεις. Πιστεύουμε στην αξία των συνεργειών για έναν πιο έξυπνο τουρισμό, για μια πιο ευφυή οικονομία.

Τι θα προτείνατε/συμβουλεύατε όσους μας διαβάζουν και έχουν, πιθανώς, μια πολύ καλή και καινοτόμα ιδέα γύρω από τον τουρισμό; Μπορούν να κάνουν την ιδέα τους πράξη στην Ελλάδα;

Να επιμείνουν στο όραμά τους. Να αναζητήσουν σε πρώτη φάση την καθοδήγηση από φορείς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «εκκολαπτήρια» προκειμένου μια ιδέα να μετασχηματιστεί σε προϊόν / υπηρεσία με εμπορική αξία. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή πολύ σοβαρές υποδομές στην αγορά σε επίπεδο εκκολαπτηρίων. Και για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους - όπως αποδεικνύει η δική μας πρωτοβουλία, πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες προκειμένου να βρουν το δρόμο τους προς τις αγορές. Σίγουρα δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Αλλά ό,τι αξίζει πραγματικά, πάντα βρίσκει το δρόμο να δείξει την αξία του.

Υπάρχουν άλλα σχέδια ή δράσεις του ΞΕΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων ιδεών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ξενοδοχίας και της τουριστικής αγοράς για τα οποία μπορείτε να μας μιλήσετε;

Υπάρχουν και σχέδια και έτοιμες δράσεις προς υλοποίηση. Αλλά να μου επιτρέψετε να μη σας πω περισσότερα τώρα καθώς έχουμε προγραμματίσει για το φθινόπωρο μια ολοκληρωμένη παρουσίασή τους και θα αδικούσε την προσπάθεια που γίνεται μια αποσπασματκή αναφορά. Ραντεβού το φθινόπωρο για να τα πούμε όλα αναλυτικά και με λεπτομέρειες!

του Χρήστου Κοτσακά
epixeiro.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα