Πώς ισχυροποιείται η Ελλάδα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα

Δύο ουσιαστικά βήματα που ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου προετοιμάζονται για το φθινόπωρο.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αναμενόμενη κύρωση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια» έχουν αναδειχθεί επιλεγέντες αιτούντες.

Το δεύτερο βήμα είναι η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στα Χανιά για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Το φαραωνικό έργο αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης μετά τη συμφωνία των χωρών του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ειδικότερα, μέσα στον Ιούλιο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την κοινοπραξία των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» για τα σχέδια των συμβάσεων παραχώρησης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης. Ακολουθεί στη συνέχεια η υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, η αποστολή των κειμένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η κύρωση τους από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι εκτιμήσεις θέλουν εντός του φθινοπώρου να έχουν ψηφιστεί οι συμβάσεις, ενώ δεν αποκλείεται χρονικά να έχει προλάβει τις σχετικές διαδικασίες και η σύμβαση παραχώρησης του Ιονίου, την οποία έχουν ζητήσει οι εταιρίες της κοινοπραξίας “Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια». Σύντομα τις προσεχείς μέρες τελειώνει και η αξιολόγηση της προσφοράς.

Η Κύπρος

Οι εξελίξεις αυτές στο χώρο των υδρογονανθράκων και ιδίως με τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, συμπίπτουν χρονικά και με την κάθοδο του βρετανικού γεωτρύπανου της ExxonMobil για τις πρώτες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έχουν η αμερικανική πολυεθνική και η Qatar Petroleum. Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη παραχώρηση κάνουν λόγο για τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου. Η παρουσία δε, της ExxonMobil τόσο στην Κύπρο όσο και στην ελληνική επικράτεια φουντώνουν τις προβλέψεις για μεγάλες ανακαλύψεις.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, αναφερόμενος στις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου είχε μιλήσει για γεωλογικές ομοιότητες με τις αντίστοιχες του κοιτάσματος του Ζορ στην Αίγυπτο αλλά και της «Καλυψώς» και «Ονισηφόρου» στην Κύπρο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών της Total, της ExxonMobil και της Repsol (η τελευταία είναι διαχειριστής και χερσαίων οικοπέδων της Δυτικής Ελλάδας), έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η κύρωση στη Βουλή το Φθινόπωρο των συμβάσεων της Κρήτης και του Ιονίου, ισχυροποιεί τη χώρα μας.

Ο EastMed

Ο φάκελος των υδρογονανθράκων σε συνδυασμό και με τα μεγάλα ενεργειακά έργα υποδομής που δρομολογούνται και σχετίζονται και με την Ελλάδα, όπως ο TAP, ο IGB και ο EastMed αλλάζουν ριζικά το τοπίο της ενέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης.

Η γηραιά ήπειρος αποκτά για πρώτη φορά ουσιαστικά εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω του TAP) και τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω του EastMed.

Οι επιλογές αυτές, όπως για μία ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί και τον Σεπτέμβριο στα Χανιά με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό των 2.000 χλμ., στηρίζονται πολιτικά και οικονομικά από τις Βρυξέλλες, αλλά απολαμβάνουν και της εύνοιας της Ουάσιγκτον. Ο EastMed εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος γύρω στο 2025. Χρονιά κατά την οποία υπολογίζεται ότι και η κοινοπραξία των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» θα είναι σε θέση να κάνουν τις πρώτες γεωτρήσεις στην Κρήτη, όπως και οι Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ στο Ιόνιο. Τότε θα φανεί και το μέγεθος των κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Χρήστος Κολώνας
euro2day.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα