Κατά 700$ μέσα σε 10' εκτοξεύτηκε το Bitcoin - Τι σημαίνει για την αγορά

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Δέκα λεπτά. Τόσο χρειάστηκε το Bitcoin για να εκτοξευτεί κατά 700 δολάρια, ξυπνώντας μνήμες από τα εξωπραγματικά ράλι του 2017. Σε διάστημα μιας ημέρας ενισχύθηκε μάλιστα συνολικά κατά σχεδόν 1000 δολάρια, φτάνοντας τα 7.500$. Τι σημαίνει όμως αυτό για την παραπαίουσα αγορά των κρυπτονομισμάτων;

Το Bitcoin φωνάζει βροντερά «παρόν» σε όσους το έχουν... πεθαμένο. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε ύφεση, με πολλούς να κάνουν λόγο για την ταφόπλακα του Bitcoin και της "παρέας" του (τα λεγόμενα altcoins). Πως δηλαδή το Bitcoin όχι μόνο δε θα φτάσει ποτέ ξανά το ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων, αλλά πως θα απαξιωθεί τελείως, και ολοκληρωτικά.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα κρυπτονομίσματα διανύουν μια -φυσιολογική- bear market εξαιτίας πολλών παραγόντων, με τον κυριότερο να αποτελεί την έκρηξη της "φούσκας" του bitcoin, καθώς ότι ανεβαίνει απότομα, πέφτει ακόμη πιο απότομα... Χωρίς ωστόσο η φούσκα αυτή να σημαίνει απαραίτητα πως το Bitcoin (ή έστω τα κρυπτονομίσματα) είναι καταδικασμένα. Άλλωστε οι επενδυτές εξακολουθούν να υπάρχουν, παρότι έχουν... κρυφτεί, καθώς οι κυβερνήσεις ζητούν -δικαιολογημένα- αυστηρότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές στα ανεξέλεγκτα και «ατίθασα κρυπτονομίσματα.

Πράγματι, το εμπόδιο της εποπτείας αποτελεί έναν πονοκέφαλο, τον οποίο όμως επιζητά να «θεραπεύσει» η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς μια ιδανική λύση (και για τις δύο πλευρές) θα καθιστούσε την αγορά ελκυστικότερη στους επενδυτές, αλλά και "σεβαστή" πλέον από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ως τώρα αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τα μυστηριώδη αυτά χρηματοοικονομικά προϊόντα, παρά την πρόσφατη ένταξή τους ακόμη και στη Wall Street (μέσω συμβολαίων futures στο Nasdaq).

Μπορεί το σημερινό άλμα των 1000 δολαρίων να είναι μην είναι και τόσο.. είδηση για την αγορά των κρυπτονομισμάτων που στο παρελθόν μας είχε συνηθίσει με... χιλιάρικα την εβδομάδα. Άλλωστε πρόκειται πρόκειται για μια αγορά με τόση μεταβλητότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα αύριο κιόλας το Bitcoin να χάσει ξανά 1.000 δολάρια.

Ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην σχετικά μακρά bear market που διανύουμε και εν μέσω αυξανόμενων εκτιμήσεων πως το Bitcoin έχει «πεθάνει», το άλμα αυτό εκτός του ότι αποτελεί μια «ανάσα» για τους απανταχού επενδυτές που ποντάρουν στην ανάκαμψή του, φανερώνει και κάτι παραπάνω από ένα ηχηρό παρόν του Bitcoin.

Γιατί έχει σημασία το +1.000;

Η απότομη έκρηξη συναλλακτικότητας μέσω της οποίας επετεύχθη το σημερινό +1.000$ φανερώνει πως το χρήμα είναι ακόμα εκεί. Και όταν μιλάμε για χρήμα εννοούμε τα ισχυρά πορτοφόλια, αυτά που κάνουν κουμάντο στην αγορά, και που υποτίθεται έχουν εξαφανιστεί μετά την έκρηξη της φούσκας του Bitcoin. Διότι ένα τόσο απότομο ράλι δε θα μπορούσε να επιτευχθεί από μικροεπενδυτές (την πλειοψηφία δηλαδή όσων επενδύουν σε κρυπτονομίσματα), παρά μόνο από ισχυρούς επενδυτές, τις λεγόμενες whales (φάλαινες), οι οποίες ήταν άλλωστε αυτές που οδήγησαν το Bitcoin στα 20.000 δολάρια πριν από 8 μήνες, και οι οποίες είναι αυτές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να το ξανακάνουν (ή έστω να πυροδοτήσουν ένα ράλι ικανό να τροφοδοτηθεί από τους μέσους επενδυτές).

Το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ουδείς το ξέρει. Το αν τελείωσε η bear market (ή αν η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν απλά μια παγίδα για τους bulls), το πόσο θα κρατήσει ακόμη και αν θα ολοκληρωθεί με απόλυτη απαξίωση του Bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων ή θα δώσει τη σκυτάλη της σε ένα νέο ράλι εφάμιλλο του 2017, το αν τα κρυπτονομίσματα θα αντέξουν τελικά στο χρόνο και θα αφομοιωθούν με κάποιο τρόπο από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, το πόσα από αυτά και αν θα επιβιώσουν, αποτελούν αναπάντητα ερωτήματα που μόνο ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει.

Ένα όμως είναι σίγουρο. Πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά που ανεξάρτητα από την κατάληξη της, προσφέρει αυτή τη στιγμή αξιόλογες -παρότι ριψοκίνδυνες- επενδυτικές αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς τα κρυπτονομίσματα εισέρχονται δειλά δειλά σε έναν κόσμο που μοιάζει ανέτοιμος αλλά ταυτόχρονα πρόθυμος να τα δεχτεί. Απόδειξη αποτελούν οι ολοένα και περισσότεροι υπέρμαχοι τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον νέο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο οποίος ανέλαβε σήμερα καθήκοντα αντικαθιστώντας τον Λόιντ Μπλάνκφειν, και ο οποίος έχει εκδηλώσει αρκετές φορές το ενδιαφέρον του για τα κρυπτονομίσματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κορυφαία επενδυτική τράπεζα, το κοινό της, και την επιρροή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Άλλα παραδείγματα της «εισβολής» των κρυπτονομισμάτων αποτελούν οι πολλές νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στις τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες καθώς και στις αμέτρητες start-ups που βασίζονται στο Blockchain, αλλά και σε θέσεις όπως Πανεπιστήμια, όπου τα κρυπτονομίσματα διδάσκονται ως χρηματοοικονομικά προϊόντα και το πως μπορούν να επηρεάσουν με ανατρεπτικό τρόπο (όντας disruptive τεχνολογία) την παγκόσμια οικονομία.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αν μη τι άλλο ενδείξεις πως το Blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα ήρθαν εδώ για να μείνουν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως ο πλανήτης και η παγκόσμια οικονομία θα αναγκαστούν πρώτα να περάσουν ένα στάδιο βίαιης προσαρμογής αντίστοιχο της dot com era, όταν στη φρενίτιδα της εποχής του Ίντερνετ, αμέτρητες διαδικτυακές εταιρείες-φούσκες ξεπηδούσαν καθημερινά (όπως ακριβώς οι σημερινές ICOs- τα «φυτώρια» των κρυπτονομισμάτων) οδηγώντας σε ένα ισχυρό οικονομικό κραχ, από το οποίο όμως γεννήθηκαν οι Google, Amazon, Apple και πολλές ακόμη εταιρείες που έχουν διαμορφώσει κυριολεκτικά τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα