Ενισχύθηκαν 2,1% τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής και κινητής για τη Vodafone

Θετικά εξελίχθηκαν τα μεγέθη της Vodafone στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% και ανήλθαν σε 203 εκατ. ευρώ. Είναι το τέταρτο συνεχές τρίμηνο, όπου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών εμφανίζει θετικό πρόσημο στη μεταβολή των συγκεκριμένων εσόδων της.

Η αύξηση ήταν η μικρότερη που καταγράφεται στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Vodafone, επηρέασε μια αλλαγή ενός προτύπου στα διεθνή λογιστικά πρότυπα που εφάρμοσε ο όμιλος Vodafone διεθνώς για πρώτη φορά. Χωρίς αυτή την αλλαγή προτύπου, η αύξηση εσόδων, τόσο στον όμιλο όσο και στη θυγατρική της στην Ελλάδα, θα ήταν οριακά υψηλότερη.

Αναφορικά με τις επιμέρους δραστηριότητες, φαίνεται ότι για άλλο ένα τρίμηνο, ώθηση στα μεγέθη της Vodafone στην Ελλάδα έδωσε η σταθερή τηλεφωνία. Η εταιρεία αναφέρει 4.000 συνδέσεις σταθερής και Ιντερνετ στο α΄ τρίμηνο του 2018 και 31.000 νέες συνδέσεις συνολικά στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα (Ιούλιος ’17 - Ιούνιος ’18).

Για το τέλος του περασμένου Ιουνίου, η εταιρεία ανακοίνωσε 665.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας. Στην κινητή τηλεφωνία, η Vodafone Ελλάδος κατέγραψε μείωση πελατών, καθώς και σ’ αυτό το τρίμηνο συνεχίστηκε η εξυγίανση της πελατειακής της βάσης. Η εταιρεία, όπως και στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης οικονομικής χρήσης, όπου διέγραψε 154.000 πελάτες καρτοκινητής, έτσι και στο α΄ τρίμηνο της νέας χρήσης διέγραψε άλλους 105.000 πελάτες. Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2017 διεγράφησαν από το πελατολόγιο της εταιρείας περισσότεροι από 300.000 πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Από την άλλη πλευρά, στην κινητή συμβολαίου, η Vodafone πρόσθεσε περίπου χίλιους νέους πελάτες στο τελευταίο τρίμηνο και περίπου 7.000 τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. Η συνολική πελατειακή βάση της επιχείρησης στην κινητή, στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκε σε 5,22 εκατ. πελάτες, από 5,53 εκατ. που ήταν 12 μήνες πριν και 5,32 εκατ. πελάτες που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Το ξεκαθάρισμα της πελατειακής βάσης στην κινητή αναμφίβολα οδήγησε σε αύξηση του μέσου μηνιαίου εσόδου, ειδικά στην καρτοκινητή τηλεφωνία. Από 2,9 ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου 2018, ανήλθε στα 3,4 ευρώ στο τέλος Ιουνίου (+17%). Επίσης, οριακή αύξηση σημείωσε και το μέσο μηνιαίο έσοδο στις συνδέσεις συμβολαίου, που στο τέλος του περασμένου τριμήνου ανήλθε σε 21,0 ευρώ (+0,1%).

Χρήση δεδομένων

Τέλος, σημαντική ανάπτυξη παρουσίασε η χρήση δεδομένων μέσω δικτύου κινητής. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι πελάτης της στο τελευταίο τρίμηνο «κατανάλωσαν» 13.163 TeraBytes (TB), έναντι 9.795 ΤΒ το προηγούμενο τρίμηνο (+34%) και 7.246 ΤΒ που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 (+81%).

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική χρήση της εταιρείας εκκινεί την 1η Απριλίου του έτους.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα