To edge computing... αποκεντρώνει την αποθήκευση δεδομένων

Του Ralph Jennings

Η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας της Ασίας, Computex Taipei, ανοίγει τις πύλες της εντός της εβδομάδας. Όσοι την επισκεφθούν, θα έλθουν σε επαφή με ταχύτατα τσιπ υπολογιστών, PCs για gamers, καθώς και startups που καινοτομούν. Σε ό,τι αφορά όμως το προς τα πού κινείται το χρήμα στο πεδίο της τεχνολογίας, σε μεγάλο βαθμό εντός Ασίας, αρκεί κανείς να κοιτάξει προς το λεγόμενο "Διαδίκτυο των Πραγμάτων" (internet of things) και ειδικότερα ένα υποπεδίο του, το οποίο ονομάζεται edge computing.

Edge computing σημαίνει να τοποθετεί κανείς έναν υπολογιστή κοντά σε routers και gateways ανάμεσα στο cloud και στον τελικό χρήστη μιας ηλεκτρονικής συσκευής οποιουδήποτε τύπου, η οποία είναι διασυνδεδεμένη στο "διαδίκτυο των πραγμάτων". Αυτού του τύπου το "στήσιμο" θεωρείται ότι μειώνει την καθυστέρηση στην επικοινωνία, μειώνει το εύρος ζώνης και βοηθά έτσι στην διατήρηση περισσότερων δεδομένων σε ιδιωτική σφαίρα, καθώς μεγάλο μέρος των υπολογισμών γίνεται τοπικά.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση διαφέρει από την άμεση διασύνδεση στις απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων του cloud, που αποτελούν την πλέον κοινή πρακτική σήμερα.

Γρήγορη ανάπτυξη στην Ασία και παγκόσμια

Η παγκόσμια αγορά του edge computing αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 30% μεταξύ του 2018 και του 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών TrendForce, με έδρα την Ταϊπέι.

Η αγορά του θα έχει συνολική αξία 3,24 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research τον Μάρτιο.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής δικτύων Vertiv, με βάση έρευνα την οποία διεξήγαγε το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 97% των επιχειρήσεων στην Ασία περιμένουν η τεχνολογία να έχει άμεση εφαρμογή στην καθημερινή λειτουργία τους.

Περίπου οι μισές ανησυχούν για το κόστος της δημιουργίας ενός συστήματος edge, σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο πολλές θα δοκιμάσουν έτσι κι αλλιώς. Ήδη ανάμεσά τους βρίσκονται εταιρεία αυτοκίνησης στη Μαλαισία, ένα στούντιο ευεξίας στην Αυστραλία, καθώς και μία εταιρεία διαχείρισης τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη Νέα Ζηλανδία.

Η Κίνα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το edge computing για να επιτύχει τον στόχο "Made in China 2025" για την αναβάθμιση της βιομηχανίας της, τονίζει ο αναλυτής της TrendForce Jimmy Liu. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα εργοστάσια να συλλέγουν δεδομένα και να πραγματοποιούν συντήρηση.

Η παραδοσιακή υποδομή cloud ηγείτο των υπηρεσιών computing για πολλά χρόνια και έδωσε πολλές νέες δυνατότητες, όπως η αποθήκευση και η ανάλυση big data, συνεχίζει ο Liu. "Παρ΄όλα αυτά, ωστόσο, αυτή η ίδια υποδομή cloud συμπιέζεται από την ανάγκη διαχείρησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο προσκήνιο το edge computing emerged".

Ένα "έξυπνο" αυτοκίνητο χωρίς οδηγό θα ήταν ένας πρώτης τάξεως υποψήφιος για edge computing, αναφέρει ο Paul Miller του The Verge. 

Αναλυτές της αγοράς δε θεωρούν απαραίτητα και πάντα το edge computing ως υποσύνολο του internet of things (IoT), ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν την πιθανότατη μεγέθυνσή του. Σε Ασία και Ειρηνικό, το IoΤ, μαζί με άλλες νέες τεχνολογίες, θα έχουν κατά μ.ο. ετήσια ανάπτυξη 16,6% σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC.

Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια αντικείμενα και συσκευές θα είναι διασυνδεδεμένα στο Ίντερνετ το 2020, έναντι 8,4 δισ. Το 2017, προβλέπει η Gartner.

Oι "γίγαντες" της τεχνολογίας μπαίνουν στο παιχνίδι

Τα μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας ήδη κινούνται στην κατεύθυνση του edge computing. To Google Clips, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να "γλιτώνει" εύρος ζώνης και να κρατά τα δεδομένα τοπικά.

Η Azure Sphere της Microsoft αποτελεί σύνθεση ενός ασφαλούς λειτουργικού συστήματος, μιας συσκευής cloud και ενός μικροελεγκτή, ο οποίος κρατά τις συσκευές συνδεδεμένες σε ιδιωτικό δίκτυο. Η NVIDIA, η οποία αναπτύσσει επεξεργαστές γραφικών, λάνσαρε το 2017 συστήματα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για συσκευές edge. Βήματα από ένα κεντρικό μοντέλο cloud προς την αποκέντρωση κάνει και η Dell.

Το edge computing στην έκθεση Computex του 2018

Η Computex θα συγκεντρώσει 1,600 εκθέτες, μεταξύ αυτών ηγετικές δυνάμεις του κλάδου όπως η NVIDIA και η Intel. Αναμένονται 400.000 επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να δουν συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet of Things, καθώς και να ζήσουν την εμπειρία της ασύρματης τεχνολογίας 5G, που θα αποτελεί την βάση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Η τεχνολογία 5G θα επιτρέπει σε έναν ασύρματο σταθμό - βάση να συνδέει έως και 1 εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προς χαρά των χρηστών που θέλουν τα συστήματα cloud τους να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Μεταξύ άλλων οι Ericsson, Intel και Qualcomm θα κάνουν επίδειξη τεχνολογιών που λειτουργούν με 5G, στο πλαίσιο της Computex.

capital.gr/forbes


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα