Νέες επενδύσεις και δανεισμός από την ICI AEEAΠ

Της Στεφανίας Σούκη 

Σε επαφές με τις τράπεζες για την εξασφάλιση δανεισμού που θα χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις της εταιρείας, βρίσκεται η διοίκηση της Interontinental Interntational AEΕΑΠ. Μετά από τις αγορές 10 ακινήτων, αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά κι έχοντας ήδη αγοράσει επτά νέα ακίνητα από τις αρχές του 2018 η εταιρεία, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μάριος Αποστολίνας, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο των διαθεσίμων κεφαλαίων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο καλοκαίρι- περί τα 6,5 εκατ. ευρώ- για νέες αγορές. 

Επιπλέον, με δεδομένο τον χαμηλό δανεισμό της εταιρείας, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου συγκριτικά με τις Εισηγμένες Επενδυτικές Ακινήτων άλλων ευρωπαϊκών αγορών (ο δείκτης μόχλευσης είναι στο 28% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κοντά στο 38%), η διοίκηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια από δανεισμό. Μία σκέψη ήταν η έκδοση ομολόγου, ωστόσο οι παράγοντες αστάθειας των αγορών, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ιταλία, φαίνεται να πριμοδοτεί ως πιο ενδεδειγμένη λύση τον τραπεζικό δανεισμό, για τον οποίο οι όροι φαίνεται να είναι καλύτεροι σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν με ένα ποσό στα πέριξ των 25 εκατ. ευρώ να φαίνεται ως εύλογο με βάση και τα ακίνητα προς εξασφάλιση. 

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγορών, αριθμεί αυτή την στιγμή 36 ακίνητα, επιφάνειας 43.000 τ.μ. και αξίας 92 εκατ. ευρώ, ενώ το ετησιοποιημένο εισόδημα ξεπερνά τα 7,4 εκατ. ευρώ. Η πληρότητα στα ακίνητα της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 4%, στο 95%, ενώ η μέση απόδοση του χαρτοφυλακίου είναι στο 8%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αξία του χαρτοφυλακίου από το Δεκέμβριο του 2015 έχει αυξηθεί κατά 70% (από τα 54 εκατ. ευρώ το 2015 στα 92 εκατ. ευρώ τώρα), ενώ η γεωγραφική διασπορά σε όρους αξίας είναι εντός Αθηνών 55%, στην Κρήτη 23%, στη Θεσσαλονίκη 9%, στο Βόλο 8%. Με βάση τα τ.μ. ανά κατηγορία ακινήτων 51% κατανέμεται σε καταστήματα, 33% σε μικτής χρήσης, 12% σε γραφεία και 4% σε διαμερίσματα. 

«Οι επενδύσεις σε καλά οικιστικά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και κοντά σε μετρό θα συνεχιστούν δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες», ανέφερε ο κ. Αποστολίνας, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι από τις αγορές δύο εκ των διαμερισμάτων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, φέτος, η πώλησή τους, θα αποφέρει κέρδος 200 χιλ. ευρώ. Ερωτηθείσα για το αν η εταιρεία διατηρεί ενδιαφέρον για τα ακίνητα των πλειστηριασμών η διοίκηση απάντησε ότι προτιμά τις δομημένες και οργανωμένες διαδικασίες- εξ' ού και οι δύο αγορές που έγιναν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της τράπεζας Πειραιώς properties4sale.gr. 

Η εταιρεία διατηρεί σε δεύτερο χρόνο ενδιαφέρον και για τουριστικά ακίνητα, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές για το πώς θα γίνει η επέκταση στον συγκεκριμένο τομέα. Για το 2017, τα έσοδα από μισθώματα σε επίπεδο ομίλου κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 25,2%, φθάνοντας τα 5,91 εκατ. ευρώ ευρώ έναντι 4,72 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ φέτος, τα ετησιοποιημένα έσοδα παρουσιάζουν περαιτέρω άνοδο στα 7,4 εκατ. ευρώ λόγω και των νέων αγορών.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα