Οι κυρίαρχες τάσεις στο Hotel Design

Τάση είναι μια γενική κατεύθυνση προς την οποία κάτι αλλάζει και εξελίσσεται, ενώ αφορά διαφόρους τομείς της ζωής μας. Οι τάσεις στο Design επηρεάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την τεχνολογία, την αγορά και τη χρηστικότητα. Μια τάση αναδύεται αργά, σταδιακά, μπαίνει σε όλους τους κλάδους και η διάρκειά ζωής της περιορίζεται σε λίγα χρόνια ή και ακόμη και σε λίγους μήνες. Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στο Design, κάποιες τάσεις μένουν και γίνονται διαχρονικές, και άλλες εξαφανίζονται είτε εν μέρει, είτε στο σύνολό τους.

Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με το Ξενοδοχειακό Design του 2018, το οποίο διατηρεί κάποιες από τις τάσεις του 2017 – αλλά και προηγούμενων ετών -, προσθέτοντας ταυτόχρονα νέες τάσεις και επιρροές.

W Hotel, Πεκίνο
















Τα ουδέτερα και διακριτικά χρώματα των ξενοδοχειακών χώρων, δίνουν τη θέση τους σε τολμηρές χρωματικές εκρήξεις. Ένταση, ποικιλία αποχρώσεων και τολμηροί συνδυασμοί xρωμάτων, συνθέτουν μία άκρως επιβλητική παλέτα, που “ντύνει” αριστοτεχνικά τους χώρους με κομψότητα και καλαισθησία. Το χρώμα αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου, διαμορφώνοντας την ταυτότητά του. Τα ζωντανά χρώματα κυριαρχούν στο χώρο, συνθέτοντας το ιδανικό σκηνικό για τους millennials ταξιδιώτες (Millennial Generation: Σε αυτή τη γενιά ανήκουν όσοι γεννήθηκαν την περίοδο 1981 – 1997), που τραβάνε «Selfies» και ποστάρουν κάθε στιγμή τους ταξιδιού τους στο Instagram. Για αυτή, λοιπόν, τη “Social Media” γενιά, ένα ουδέτερο και κλασικό σκηνικό είναι βαρετό και ανάξιο φωτογραφικής απεικόνισης.

Οι ξενοδοχειακοί χώροι σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν μία επέκταση του σπιτιού. Η αισθητική του χώρου από κλασική και πολυτελής, γίνεται προσωπική και οικεία, δημιουργώντας έτσι μία ατμόσφαιρα φιλοξενίας, που αποπνέει σπιτική ζεστασιά.

Michelberger Hotel, Βερολίνο















Στόχος είναι ο επισκέπτης να αισθανθεί οικείο το περιβάλλον και να χαλαρώσει, σαν να είναι στο σπίτι του.

Να νιώσει στο δωμάτιό του την άνεση του δικού του υπνοδωματίου, και στο λόμπι την λειτουργικότητα του σαλονιού του. Τα ξενοδοχεία επιδιώκοντας να προσελκύσουν και ταξιδιώτες με διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας, εξοπλίζουν ανάλογα και τους χώρους, ενώ υιοθετούν μια πιο “σπιτίσια” διακόσμηση.

Από τη μία -δηλαδή- διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες για άνετη διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας, και από την άλλη, προσφέρουν δωμάτια διαφορετικά σχεδιασμένα και διακοσμημένα, ακριβώς όπως η διακόσμηση των χώρων ενός σπιτιού. Παράλληλα, τα άνετα έπιπλα αντικαθιστούν τα υπερμοντέρνα -μη λειτουργικά- έπιπλα, που είναι μεν ευχάριστα στο μάτι, αλλά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του επισκέπτη.

Ταυτόχρονα, η μίνιμαλ αισθητική δίνει τη θέση της στην πληθωρική εικόνα του οικιακού στυλ, ενώ τα μεγαλοπρεπή κλασικά και μπαρόκ στοιχεία αποσύρονται ή αποκτούν άλλη υπόσταση μέσα από μια πιο ήπια νεοκλασική ερμηνεία. Χειροποίητα προϊόντα, mix-and-match έπιπλα, διαφορετικά πλακάκια και διαφορετικές τεχνοτροπίες τοίχων, δημιουργούν χώρους φρέσκους και προσωπικούς, ενώ υπάρχουν και άλλα μικροστοιχεία -εκτός της διακόσμησης-, που κάνουν πιο «σπιτικό» και λειτουργικό το περιβάλλον του επισκέπτη: Πολλές πρίζες για να φορτίσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του, διακόπτες φωτισμού εύκολα προσβάσιμους, καλός φωτισμός, που όμως να δίνει τη δυνατότητα στον διαμένοντα να επιλέξει ένα πιο χαμηλό και χαλαρωτικό φωτισμό (με μικρά πορτατίφ ή διακόπτες διαβάθμισης στα φωτιστικά), καθρέπτες, καρέκλες και διάφορα άλλα αξεσουάρ, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργικότητα του χώρου, καλύπτοντας τις ανάγκες του επισκέπτη, σαν να είναι στο σπίτι του.


της Έλενας Καραγκούνη
hoteldesign.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα