Ασύμφορη λόγω φόρων η μετατροπή της Grivalia Hospitality σε ΑΕΕΑΠ

Στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, θα συνεχίσει να εδρεύει η Grivalia Hospitality, η θυγατρική της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στον τομέα των ξενοδοχειακών/τουριστικών ακινήτων, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι μόλις δημιουργούνταν το απαιτούμενο μέγεθος χαρτοφυλακίου, ήταν πιθανή η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ και η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Σήμερα, με τις υφιστάμενες φορολογικές κι επενδυτικές συνθήκες, η διοίκηση της Grivalia έχει απορρίψει κάθε σχετική κίνηση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιώργο Χρυσικό, σήμερα, μετά και την πρόσφατη αύξηση του φόρου περιουσίας των ΑΕΕΑΠ σε 0,675%, από 0,1% που ήταν μέχρι τα μέσα του 2016, οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστικές, παρότι στο ξεκίνημά του, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο κλάδος ήταν από τους ανταγωνιστικότερους διεθνώς. Αντιθέτως, πλέον, οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ είναι πλέον ο λιγότερο ευνοϊκός τρόπος για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα, συγκριτικά πάντα με τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού, παρότι αυτές ξεκίνησαν να λειτουργούν πολύ αργότερα από τις δικές μας, καθώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο.

«Δεν μας συμφέρει να μετατρέψουμε τη θυγατρική μας στον κλάδο της φιλοξενίας σε ΑΕΕΑΠ, ιδίως από τη στιγμή που δρομολογούμε και επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, οι ΑΕΕΑΠ φορολογούνται κατ’ ουσίαν κατά 30% περισσότερο από μια ανώνυμη εταιρεία με παρόμοιο αντικείμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί ως ανώνυμη εταιρεία θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα οικόπεδο και να μην πληρώσουμε κανένα φόρο για όσο διάστημα χρειαστεί να το αναπτύξουμε (π.χ. 2-3 χρόνια). Αντιθέτως, ως ΑΕΕΑΠ θα φορολογηθούμε για το ακίνητο αυτό με 0,675% ετησίως από την πρώτη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσικός. Επίσης, ο δανεισμός προσφέρει μία ακόμα «φορολογική ασπίδα» σε μια Α.Ε., ενώ επίσης μπορεί να εκπέσει και τον ΕΝΦΙΑ κατά ένα ποσοστό, κάτι που δεν ισχύει για τις ΑΕΕΑΠ. Εν τέλει, όπως τονίζει ο κ. Χρυσικός, με τη φορολογική μορφή που έχει σήμερα η Grivalia Hospitality καταλήγουμε να κάνουμε τις ίδιες επενδύσεις, αλλά με άλλο τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την υπερφορολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% της Grivalia Hospitality ελέγχεται από τη M&G Investments, ενώ από 25% διαθέτουν η Eurolife και η ίδια η Grivalia, η οποία όμως διατηρεί τη διοίκηση της εταιρείας, λόγω των δικαιωμάτων των μετοχών που διαθέτει. Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας αφορά την απόκτηση του ξενοδοχείου «Meli Palace» στην Κρήτη (Μάλια), μια μονάδα 158 δωματίων, που είναι ήδη εκμισθωμένη σε ξενοδοχειακή εταιρεία. Το συνολικό κόστος για την εξαγορά του ακινήτου αναμένεται να ανέλθει σε 13 εκατ. ευρώ.

Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η Grivalia κατέγραψε καθαρά κέρδη 10,3 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα σε ετήσια βάση, χωρίς όμως να υπολογίζεται και η αποτίμηση των ακινήτων της εταιρείας στην εύλογη αξία, με την οποία θα προέκυπτε πτώση κατά 12%. Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10%, ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.



kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα