Forbes: Κανείς δεν μπορεί να σου πει πότε θα "σκάσει" η επόμενη κρίση στην αγορά

Του Robert Lenzner

Αργά ή γρήγορα ο συνδυασμός των υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών με την απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των επιτοκίων θα πυροδοτήσουν κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών.

Στο μεταξύ όμως, ο ρυθμός αύξησης των κερδών είναι πολύ εντυπωσιακός, με τον S&P 500 να καταγράφει αύξηση κερδών 26%, πετυχαίνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Τα κέρδη του αμερικανικού κμετοχικού δείκτη έχουν καταγράψει διψήφιο ποσοστό αύξησης τα 4 από τα 5 τελευταία τρίμηνα. Το 2017 ήταν το πρώτο έτος παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 2009 και οι προσδοκίες είναι σταθερές για το υπόλοιπο του 2018. Η ανάπτυξη βασίζεται γενικά στο 89% των εταιρειών του δείκτη S&P500 που απολαμβάνουν αυξανόμενες πωλήσεις. Η Blackstone – μια private equity εταιρεία – αναφέρει ότι τα κέρδη στο χαρτοφυλάκιο μετοχών καταγράφουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Ο Economist, έχει χαρακτηρίσει αυτές τις εξελίξεις ως "μια έκρηξη που δεν μοιαζει με καμία άλλη".

Το ποσοστό εταιρειών του δείκτη με κέρδη που υπερβαίνουν τις προσδοκίες είναι σχεδόν 80%, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα αυξάνονται, μια εξαιρετικά σπάνια θετική εξέλιξη. Στον ενεργειακό τομέα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συμβάλλει στην τρέχουσα ανοδική πορεία των μετοχών των πετρελαϊκών, όπως η Chevron και άλλες. Με άλλα λόγια, ίσως να μην έχουμε βιώσει την κορύφωση αυτής της "έκρηξης".

Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των ετήσιων εταιρικών κερδών, η τιμή του S&P είναι λίγο πολύ δίκια αποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα. Έτσι μπορεί να μην είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των κερδών στην χρηματιστηριακή αγορά. Ο David Scudder, πρόεδρος της Aureus Investment Management στη Βοστώνη και διακεκριμένος οικονομολόγος λέει: "Είμαστε σε μεταβατική φάση όπου οι αποτιμήσεις μπορούν να μειωθούν, αλλά τα κέρδη θα αυξηθούν." Η Scudder βλέπει αύξηση των επιτοκίων της Fed, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα 2-4 χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο πάνω από το 3%, οι αποδόσεις των Treasuries θα φτάσουν το 4% και αυτές των 30ετών ομολόγων στο 4,5%. Καθώς τα επιτόκια θα αυξάνοντα θα αρχίσουμε να βλέπουμε έναν αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές τιμές, υποστηρίζει ο ίδιος.

Άλλοι αναλυτές πάλι εκτιμούν πως τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα κόψει ταχύτητα. Ο Scudder υποστηρίζει ότι η γιγαντιαία μείωση του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ έχει εκτοξεύσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα από το 2% στο 4% του ΑΕΠ, κάτι που δεν αναμένεται να αντισταθμιστεί από την ενίσχυση της ανάπτυξης λόγω της ιστορικά χαμηλής ανεργίας.Επιπλέον, η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αντλήσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το διευρυνόμενο έλλειμμα.

capital.gr/forbes

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα