Από παράταση σε… παράταση το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης

Το «κάρο μπροστά από τα άλογα» έβαλε σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ στην περίπτωση του σχεδίου κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου των 240.000 τετραγωνικών μέτρων στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός πάει από παράταση σε παράταση, με περιορισμένο ενδιαφέρον αφού απείχε από το πρώτο στάδιο ακόμα και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), χωρίς να έχει παρουσιαστεί τελικό σχέδιο για τις οδικές συνδέσεις και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα, ο όμιλος Σαββίδη που συμμετείχε στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποσύρθηκε, όπως είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο Arthur Davidian, επικεφαλής της Belterra Investments.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών, που έληγε στις 8 Ιουνίου, πήρε νέα παράταση για τις 29 Ιουνίου, χωρίς να είναι γνωστό ποιοι τελικά ενδιαφέρονται για το εμπορευματικό κέντρο, αφού απουσιάζει ο πιθανότερος πελάτης δηλαδή ο ΟΛΘ.

Οι φήμες περί συμμετοχής διαφόρων τεχνικών εταιρειών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ.λπ.) παραμένουν φήμες, αφού επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε. Επίσης, η διαδικασία που επελέγη είναι τέτοια ώστε ουδείς από τους ενδιαφερομένους δεσμεύεται σε αυτή τη φάση πως θα υποβάλλει προσφορά.

Στην αγορά logistics θεωρούν πως «πρώτα θα πάει η ΓΑΙΑΟΣΕ στο Υπερταμείο, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, και μετά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου».

Η αξιοποίηση του ακινήτου καθυστερεί όχι μόνο εξαιτίας της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζει η αγορά το σχεδιασμό. Χρειάστηκαν μήνες προκειμένου να προχωρήσουν έλεγχοι στο πρώην στρατόπεδο για βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ εμφανίζεται σίγουρη πως «το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018 θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος»!

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», είχε προ εβδομάδων υποστηρίξει πως η προκήρυξη προβλέπει διαγωνισμό σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση, η οποία προκηρύχτηκε τώρα, αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μέσα στο τεύχος μπήκαν διάφορες απαιτήσεις και οι ειδικότητες που πρέπει να έχουν οι επενδυτές. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης είναι 35 μέρες και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Εκεί, με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα προχωρήσουν σε μία διαδικασία συζήτησης για να καταρτιστεί η φύση του διαγωνισμού και η σύμβαση».

Ο κ. Σχίζας είχε προσθέσει πως «αυτό το στάδιο υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, ώστε μέχρι τον Οκτώβρη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε κηρύξει τον προσωρινό ανάδοχο, ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να κατορθώσουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχει υπογραφεί η σύμβαση, να έχουν παρθεί όλες οι εγκρίσεις και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της κατασκευής».

Όλα δείχνουν ότι, όπως και στην περίπτωση του εμπορευματικού στο Θριάσιο, θα χρειαστούν μερικοί μήνες παραπάνω!


Φώτης Κόλλιας
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα