Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος: Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

«Κοκκίνησαν» τα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, με τις απώλειες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (αλλά και του Ειρηνικού) να παρασέρνουν τις ευρωαγορές.

Οι πιο ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν σε Λονδίνο και Ευρωπαϊκό Νότο, στον απόηχο της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για τερματισμό QE.

Οι επενδυτές ανησυχούν για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λόγω των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, με τους Κινέζους να απαντούν στους δασμούς με αντίποινα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,99% χαμηλότερα, στις 389,13 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,74% στις 13.010,55 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» κατά 1,70% στις 7.633,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,48% χαμηλότερα στις 5.501,88 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,32% στις 22.190,45 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 1,07% στις 9.851,00 μονάδες.



Τις μεγαλύτερες πιέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση δέχτηκε ο κλάδος πρώτων υλών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ισχυρές απώλειες άνω του 3%.

Η μετοχή της H&M σημείωσε απώλειες άνω του 4,3%, καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανέφερε πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Rolls Royce έκλεισε με κέρδη 7,6%, καθώς η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών αύξησε την πρόβλεψή της για τις ταμειακές ροές.

Trade wars συνέχεια

Ο Τραμπανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.

Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Τραμπ, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.

Νωρίτερα, εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας»

Μάκρο/Τιμές

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση των προβλέψεών για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας φέτος, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, τονίζοντας πως οι εμπορικές και πολιτικές ανησυχίες έχουν καταστήσει πιο αβέβαιο το outlook για την Οικονομία της Χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2%, χαμηλότερο από το 2,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των παραγόντων που επιβαρύνουν το κλίμα, η Bundesbank ανέφερε "τις ανησυχίες για τον προστατευτισμό και την μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες Χώρες της Ευρωζώνης".

Από πλευράς macro, ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9%, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό του 1,3% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις στο 1,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,2% στα 64,72 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 2,2% στα 1.280 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανακάμπτει 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1623 από 1,1568 την προηγούμενη μέρα.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα