ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θα διεκδικήσει νέα έργα σε απορρίμματα και αεροδρόμια

Της Μαριάννας Τζάννε

Το μείγμα των δραστηριοτήτων του στον τομέα των παραχωρήσεων θα συνεχίσει να διευρύνει ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, εκτιμώντας ότι ο τομέας των κατασκευών εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων έργων. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία θα συμμετέχει σε όλα τα νέα έργα απορριμμάτων ενώ θα διεκδικήσει και τα αεροδρόμια σε Σόφια και Βουκουρέστι που πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

«Μετά την επιτυχημένη πορεία στις κατασκευές έχουν προστεθεί και συγγενείς δραστηριότητες που προσφέρουν μία μακροπρόθεσμη και πολύχρονη ορατότητα με προβλέψιμα αποτελέσματα από πλευράς εσόδων, κερδών και ταμειακών ροών» δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Περιστέρης.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η κυκλικότητα των κατασκευών και να προστεθούν νέες δραστηριότητες με σχεδόν προβλέψιμα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη διεκδίκηση νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε ότι αφορά το θέμα με τους λιγνίτες, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι παρούσα στο διαγωνισμό αλλά «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα εξαρτηθούν από τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού».

Ο ίδιος επανέλαβε την συνέχιση της στρατηγικής επέκτασης στην ενέργεια στην Ελλάδα και την Αμερική και επισήμανε την ανάγκη να νομοθετηθεί το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας. Όπως σημείωσε έτσι θα πέσει και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα των παραχωρήσεων θα διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο, το οποίο ο όμιλος θα στεγάσει σε μια νέα εταιρεία. «Αυτό γίνεται κυρίως για την χρηματοοικονομική βελτίωση του ομίλου και για τη δυνατότητα καλύτερης χρηματοδότησης ».

Στις κατασκευές, η διοίκηση παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση ανάληψης νέων έργων ενώ για την επέκταση του Ε65, παραδέχτηκε ότι η εμπλοκή είναι θέμα Βρυξελλών, που προέβλεψε ότι θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Περιστέρης δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά βελτιώνονται αλλά συνεχίζει να δυσχεραίνεται η κατάσταση στις επιχειρήσεις από τις καθυστερήσεις υποχρεώσεων προς των ιδιωτικό τομέα και κυρίως από την μη επιστροφή ΦΠΑ αλλά και από την πολυετή καθυστέρηση , έναρξης επενδυτικών προγραμμάτων, η οποία καθυστερεί με την σειρά της την μείωση της ανεργίας. Στον τομέα των τραπεζών, αναφέρθηκε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χορηγούν χρηματοδοτήσεις σε πολύ υψηλότερα επιτόκια από ότι οι ανταγωνιστές της εταιρείας στο εξωτερικό, την στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά για όσους κρατούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

«Δηλώνουμε παρόντες και στην νέα εποχή που ελπίζουμε να ξεκινήσει σύντομα για την ελληνική οικονομία με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας και την καταπολέμηση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, τον συνδυασμό ανεργίας και απώλειας – λόγω μετανάστευσης - του πλέον αξιόλογου, καταρτισμένου και δυναμικού κομματιού του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας» δήλωσε ο κ. Περιστέρης. Όπως ανέφερε, οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. «Το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο. Ισότιμη μεταχείριση. Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Κι ειδικά στη φορολογία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως».

Αναφερόμενη στα πεπραγμένα της περσινής χρονιάς η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αύξησε το ποσοστό της στις παραχωρήσεις στην Νέα και Κεντρική Οδό έναντι 6 εκ. ευρώ και πλέον έχει αποκτήσει το 78,5% της Νέας Οδού και το 66,6% της Κεντρικής οδού.

Πέρυσι, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 1,185 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 279 εκ. ευρώ.


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα