ΟΠΕΚ: Στα σκαριά η συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Κοντά σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου βρίσκεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) καθώς η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως έχει πείσει τον μεγάλο αντίπαλό της, το Ιράν, να συνεργασθεί, μετά τις προειδοποιήσεις που έλαβε από καταναλώτριες χώρες για έλλειμμα προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, δήλωσαν ότι η πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου 1% της παγκόσμιας προσφοράς έχει εξασφαλίσει σχεδόν τη συναίνεση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. 

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά και την Ινδία για μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου και αποτροπής μίας έλλειψής του που θα έπλητταν την παγκόσμια οικονομία. Θεωρητικά, απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών του ΟΠΕΚ για να επιτευχθεί μία συμφωνία για το πετρέλαιο , ωστόσο στο παρελθόν έχουν υπάρξει συμφωνίες για την παραγωγή πετρελαίου χωρίς το Ιράν, το οποίο έχει επικρίνει την ιδέα της αύξησης της προσφοράς, καθώς αντιμετωπίζει κυρώσεις των ΗΠΑ που πλήττουν τις εξαγωγές του. 

«Μαγειρεύουμε κάτι», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ, εν όψει των διαβουλεύσεων του ΟΠΕΚ. Το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποτελούσε έως τώρα το βασικό εμπόδιο για μία συμφωνία, καλώντας τον ΟΠΕΚ να απορρίψει την πίεση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου. Ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Μάιο και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το τέλος του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πολλά να κερδίσει από μία συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου 

Πηγές: ΑΠΕ-Reuters

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα