Βασίλης Ραμπάτ: Ο μάνατζερ που γνωρίζει από πολέμους

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas, γεννημένος στον Λίβανο, απ’ όπου έφυγε το 1975 λόγω του εμφυλίου, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την προεδρία της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Το να μιλάς για κρίση στα ανώτατα στελέχη ακούγεται κάπως περίεργο, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτή η ομάδα επαγγελματιών δεν αξίζει προσοχή. Στη χώρα, εξάλλου, όπου υπάρχει ανεργία στους νέους άνω του 60% και όπου πλήθος συμπολιτών μας ζει με τα επιδόματα, δεν ακούγεται συγκινητικό το να αγωνιά κανείς για μάνατζερ των χιλιάδων ευρώ.

Τα πάντα πρέπει να περιστρέφονται στη χαμηλής αμοιβής εργασία. Στην Ελλάδα, δε, όπου ο φθόνος για καθετί επιτυχημένο ενδημεί, αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο. Να όμως που όλα τα ποιοτικά ευρήματα, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αν μια κατηγορία επαγγελματικά έχει θιγεί από την ανεργία, αυτή είναι η μεσο-ανώτερη.

Οι Ελληνες μάνατζερ, που μόχθησαν, πάλεψαν για να πετύχουν νίκες και έφτασαν σε ένα κορυφαίο επίπεδο, έχουν είτε μεγάλο φόβο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους είτε, σε περίπτωση που τις χάσουν, δύσκολα βρίσκουν εργασία στο επίπεδο που είχαν.

Την ευθύνη ανάδειξης των προβλημάτων αυτής της μικρής αλλά μεγάλης σε δυναμισμό κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας ανέλαβε πρόσφατα ένας μάνατζερ που γνωρίζει από πολέμους. Ενας αγωνιστής της ζωής που για να φτάσει εκεί που έφτασε ξεκίνησε από τα δύσκολα.

Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Ραμπάτ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Xerox Ελλάς, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ενός φορέα που κάθε άλλο παρά ως ελιτίστικο club επαγγελματιών ενεργεί, μια και αναδεικνύει προβλήματα των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, να τρέχουν μεγάλες επιχειρήσεις και να απασχολούν χωρίς κραδασμούς χιλιάδες εργαζομένους.

Γεννημένος πριν από 51 χρόνια στη Βηρυτό, ο κ. Ραμπάτ βίωσε από την αρχή της ζωής του τα δύσκολα. Πώς θα μπορούσε να είναι, εξάλλου, διαφορετικά όταν έζησε από πρώτο χέρι τους κραδασμούς μιας σύνθετης και ζόρικης Μέσης Ανατολής. Τώρα καλείται να διαχειριστεί τους κραδασμούς μιας πρωτόγνωρης κρίσης για τη χώρα μας.

H EAΣΕ είναι ο σύνδεσμος των επαγγελματιών ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων με 500 ενεργά μέλη που διοικούν τις περισσότερες από τις σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα. Ξεκάθαρα, όμως, το Νο 1 πρόβλημα, που έχει προκύψει και το οποίο θα απασχολήσει τον κ. Ραμπάτ, είναι το «πού πάνε τα στελέχη όταν απολυθούν». Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων τεχνοκρατών κοιτάζει προς λύσεις εκτός συνόρων, ενώ όσοι έχουν μείνει και εργάζονται είδαν περικοπές σε αμοιβές και bonus.

Παράλληλα όλο και πιο συχνά όσοι μένουν εκτός εργασίας επανακάμπτουν δύσκολα με τις αμοιβές ή τις θέσεις του παρελθόντος, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η εύρεση εργασίας μέσω head hunters εξελίσσεται σε μονοπώλιο. Γνωστό είναι, εξάλλου, ότι το να βρει ένας μάνατζερ δουλειά αποτελεί αντικείμενο κλειστών ομάδων ή σχημάτων που αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προς χάριν λίγων κι εκλεκτών.

Επίσης και η ψηφιακή εποχή αλλάζει πολλά από τα πράγματα που γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα δύσκολα να ακολουθούν τις εξελίξεις οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μάνατζερ. Ανθρωπος αισιόδοξος και με επίγνωση των δυσκολιών, ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΕ, πάντως, είναι αποφασισμένος την επόμενη τριετία να αναδείξει όλα τα παραπάνω θέματα και να βρει λύσεις.

Παράλληλα, όλη η αγορά εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να ακουστεί η φωνή του πλέον δημιουργικού κομματιού της, καθώς οι μάνατζερ με τη δράση τους εδώ και χρόνια πιέζουν σταθερά για μια Ελλάδα πιο δημιουργική, πιο εξωστρεφή, χωρίς γραφειοκρατία και περιττές καθυστερήσεις.

Μια ζωή γεμάτη προκλήσεις

Εχοντας την πρόκληση στο αίμα του, ο κ. Ραμπάτ γνωρίζει τι σημαίνει δυσκολία. Σε ηλικία μόλις 8 ετών, το 1975, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ φαλαγγιτών (δεξιών χριστιανών) και αριστερών μουσουλμάνων Παλαιστινίων στον Λιβάνο αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και να έρθει όπως χιλιάδες άλλοι στην Ελλάδα.

Με καταγωγή από την Ελλάδα από την πλευρά της μητέρας του, ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣΕ αλλά και της Xerox στην Ελλάδα θα λάβει γαλλική παιδεία αρχικά στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στην Αθήνα ενώ θα σπουδάσει Οικονομικά βάζοντας τις βάσεις για μια καριέρα που κατόπιν θα εκτοξευτεί.

Εργαζόμενος είτε ως οικονομολόγος, είτε ως πωλητής, θα γνωρίσει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων μιας εταιρείας, κάτι που θα το βρει μπροστά του. Νεαρός ακόμα θα δει μια αγγελία της εταιρείας φωτοαντιγραφικών Xerox. Θεωρώντας ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να προχωρήσει μεν αλλά όχι και να μείνει για όλη του τη ζωή εκεί, ξεκινά μια πορεία που διαρκεί περίπου 30 χρόνια.

Μια ολόκληρη επαγγελματικά ζωή δηλαδή. Στα πρώτα του καθήκοντα θα απασχοληθεί ως απλός πωλητής, σύντομα θα περάσει στους σοβαρούς και μεγάλους πελάτες της επιχείρησης, θα μεταπηδήσει στο Μάρκετινγκ, κατόπιν στις Πωλήσεις και σε ηλικία 36 ετών το 2003 θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Ο ίδιος δεν θα καταλάβει καν πώς πέρασαν 15 χρόνια από τη μέρα που ανέλαβε την ευθύνη αυτή. Οπως και να ’χει, όμως, η επιτυχία του μιλάει από μόνη της. Στέλεχος ικανό, με γνώση της αγοράς και των ισορροπιών, θα καταφέρει να φέρει τη Xerox στην πρωτοπορία.

Η Xerox

Η Xerox Hellas έχει βραβευτεί έξι φορές ως Best Workplace, ενώ παρουσιάζεται ως ένας πολύ ισχυρός πόλος στην αγορά της με πωλήσεις στα 50 εκατ. ευρώ και παρουσία στη χώρα εδώ και 46 χρόνια αφού ξεκίνησε την πορεία της το 1972. Με μότο το «Work can… work better», δηλαδή το «η δουλειά μπορεί να… δουλέψει καλύτερα», έχει επιτύχει να διατηρεί μια σημαντική σχέση με πελάτες της μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μερικές από αυτές είναι οι ΑΒ Βασιλόπουλος, ΑΧΑ Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, ΕΛ.ΠΕ., WIND, Vivartia, Procter and Gamble κ.ά. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει υπηρεσίες ανάληψης συνολικής διαχείρισης εγγράφων, μεγάλο αριθμό τεχνολογικών λύσεων και λογισμικού για εκτυπώσεις κ.ά. Επίσης η εταιρεία επενδύει στη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασμών για ΔΕΚΟ, τις εκτυπώσεις των έντυπων λογαριασμών και την online λειτουργικότητα.

Σε διεθνές επίπεδο, πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία, σταθερά τοποθετημένη στον κατάλογο των εταιρειών του Fortune 500. Ερευνητές της, που βρίσκονται στο Alto Research Center του Πάλο Αλτο, έχουν, μεταξύ άλλων, εφεύρει πολλά σημαντικά στοιχεία των προσωπικών υπολογιστών, όπως το ποντίκι του υπολογιστή ​​και τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η ΕΑΣΕ

H ΕΑΣΕ αυτοπροσδιορίζεται ως ένας αξιοκρατικός, τεχνοκρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1986 με στόχο την εκπροσώπηση του επαγγελματία μάνατζερ και την προαγωγή θεμάτων ηγεσίας στην Ελλάδα. Πρόεδροι Δ.Σ., εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές και γενικοί διευθυντές λειτουργικών τομέων μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν την κύρια ευθύνη των μεγαλύτερων και πλέον γνωστών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 52 δισ. ευρώ και σύνολο εργαζομένων που ξεπερνά τα 150.000 άτομα, αποτελούν μέλη της.

Κύριος σκοπός της ΕΑΣΕ είναι η συμβολή της στη βελτίωση του επιπέδου του ανώτατου μάνατζμεντ της χώρας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μόλις προ ολίγων ημερών πραγματοποίησε μάλιστα συνέδριο με τίτλο «Τι γεύση έχει το μέλλον. Ηγεσία με το βλέμμα στο αύριο», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Μια πλειάδα καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα ανέδειξαν τις επιπτώσεις των ραγδαίων μεταβολών στην ψηφιακή οικονομία και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Οι ομιλητές μίλησαν για τον κεντρικό ρόλο που έχει ο ηγέτης των επιχειρήσεων σε όλο αυτό το φάσμα των αλλαγών, καθώς καλείται να είναι έτοιμος να διαχειριστεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις επερχόμενες προκλήσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Κοινή πεποίθηση, πάντως, των Ελλήνων μάνατζερ ήταν η επισήμανση του συμβούλου Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννη Αναστασόπουλου ότι «η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα κενά ηγεσίας, καθώς ανατρέπει τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων και επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής ηγεσίας.

Οι ηγέτες σήμερα χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες για να είναι αποτελεσματικοί. Πρέπει να διαθέτουν ψηφιακό DNA, να είναι digital leaders που αντιλαμβάνονται και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον νέο ψηφιακό κόσμο. Η μαγική λέξη λοιπόν είναι “agility” (ευκινησία). Η επιχείρηση του μέλλοντος είναι ευκίνητη. Το ίδιο και ο CEO του μέλλοντος».



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα