Ελληνικό Αλουμίνιο: Ξεπέρασαν τα 1,6 δις ευρώ οι εξαγωγές εν μέσω κρίσης

Με αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας και εκατοντάδες στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 το διεθνές forum «Ελληνικό Αλουμίνιο: Ένας Κλάδος στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας» που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (E.E.A.).

Σε μια χρονική συγκυρία πολλαπλών προκλήσεων για την οικονομία της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έθεσε ξεκάθαρα τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα του κλάδου του ελληνικού αλουμινίου. Ένα κλάδο που κατάφερε να τριπλασιάσει τις εξαγωγές εν μέσω κρίσης και να ξεπεράσουν τα 1,6 δις € που εκπροσωπούν το 75% των συνολικών πωλήσεων. Το διεθνές forum της Ε.Ε.Α., διοργανώθηκε με σκοπό να αποτελέσει το έναυσμα κινητοποίησης όλων των υγειών δυνάμεων του κλάδου με στόχο την αύξηση της εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού καθώς και την ανάδειξη της σημασίας και του ευρύτερου ρόλου του αλουμινίου για την ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στα μέτρα στήριξης των μικρών εταιριών μεταποίησης και των εταιρειών εξαγωγών.

Κατά τη διάρκεια του forum συζητήθηκαν διεξοδικά συγκεκριμένα θέματα όπως οι «Νέες Βιομηχανικές Πολιτικές με Επίκεντρο το Αλουμίνιο: Στρατηγικές Αλυσίδες Αξίας, Βιωσιμότητα, Κυκλική Οικονομία και Παραγωγή» με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ελληνικών θεσμικών παραγόντων του κλάδου όπως οι κκ Gert Goetz – Γενικός Διευθυντής European Aluminium, Rob van Gils – Διευθύνων Σύμβουλος HAI Group και Εκπρόσωπος Ευρωπαίων Διελαστών European Aluminium και Κωνσταντίνος Κατσαρός – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής European Aluminium.

Στην συνέχεια, στο panel με θέμα τις «Προκλήσεις και Προοπτικές του κλάδου αλουμινίου» συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών και φορέων της βιομηχανίας του αλουμινίου όπως οι κκ Νίκος Βέττας - Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μυλωνάς - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Alumil ΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος - Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Μυτιληναίος ΑΕ και Μιχάλης Στασινόπουλος - Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Viohalco ΑΕ, όπου με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και προοπτικές του κλάδου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κ. Γ. Δουκίδης χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στην ΕΕΑ έχουμε θέσει τις βασικές προτεραιότητες με βάση τρεις κεντρικούς πυλώνες. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, έμφαση στην πιστοποίηση και τις ποιοτικές τεχνικές προδιαγραφές καθώς και πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, είναι αυτονόητο πως η ανάπτυξη των έργων οικοδομής σημαίνει επαγωγικά και την ενίσχυση του κλάδου μας. Αδιαμφισβήτητα, βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τον διεθνή ανταγωνισμό και την πολυπλοκότητα στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, τις προϊοντικές καινοτομίες και τις σχεδιαζόμενες υψηλές, ποιοτικές προδιαγραφές, την έμφαση στην κυκλική οικονομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε το Ελληνικό Αλουμίνιο προσφέρει πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και οι εταιρίες σχεδιάζουν και προσφέρουν εφαρμογές για ένα βιώσιμο τρόπο ζωής».

Ο Director General του Εuropean Aluminium, κ. Gert Goetz, δήλωσε σχετικά:

«Τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκού Αλουμινίου διαθέτουν περισσότερες από 600 βιομηχανικές μονάδες με συνολικά 255,000 υπαλλήλους σε 30 χώρες. Ο κλάδος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 40 δις ευρώ και προσφέρει εργασία έμμεσα ή άμεσα σε περίπου 1 εκ. εργαζομένους.

Η βιομηχανία του αλουμινίου είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική ευημερία της Ευρώπης, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μία υγιής και αναπτυσσόμενη ζήτηση αλουμινίου. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς πιστεύουμε για την εξέλιξη του κλάδου. Δηλαδή, ότι η βιομηχανία του αλουμινίου είναι σε μεγάλη άνθιση και το αλουμίνιο είναι πράγματι το υλικό του μέλλοντος».


businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα