Λίστα αναμονής και €16 ανά τ.μ. για γραφεία στον Πύργο Αθηνών

Της Στεφανίας Σούκη

«Στον Πύργο Αθηνών αυτή την στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής για γραφεία από ενδιαφερόμενους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τιμές των ενοικίων για γραφεία είχαν πέσει ακόμη και στα 10 ευρώ ανά τ.μ.. Η ζήτηση για καλά επαγγελματικά ακίνητα είναι δεδομένη στην παρούσα φάση και προβλέπεται να κινηθεί ακόμη ψηλότερα».

Η δήλωση ανήκει στον Μάριο Αποστολίνα, διευθύνοντα σύμβουλο της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (με βασικό μέτοχο την οικογένεια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά), η οποία είναι ιδιοκτήτρια γραφειακών χώρων στον 12ο και 13ο όροφο του Πύργου Αθηνών. Ο ίδιος βλέπει μία ακόμη καινούρια τάση στην αγορά ως αποτέλεσμα της απόλυτης «ανομβρίας» που έχει επικρατήσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στο κομμάτι της οικοδομής όσον αφορά την κατασκευή νέων επαγγελματικών χωρών: «Εξαιτίας της έλλειψης προϊόντος και της βελτιωμένης ψυχολογίας βλέπουμε, σε αρχικό στάδιο, μία τάση από υποψήφιους αγοραστές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για άδεια κτίρια, καταβάλλοντας κεφάλαια για το κόστος της ανακαίνισης κι επιπλέον είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και μισθωτικό κίνδυνο».

Ακολουθώντας την τάση του 2017, οπότε το επίπεδο των ενοικίων επαγγελματικών χώρων παρουσίασε οριακή βελτίωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά για τα Α’ κατηγορίας κτίρια, η πορεία των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά με τα μισθώματα να ακολουθούν το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Το ποσοστό κενών επαγγελματικών χώρων υψηλής ποιότητας και εμπορικότητας έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία τριετία, τόσο για τα πρώτης όσο και για τα δεύτερης κατηγορίας και παλιά ακίνητα. Ωστόσο τα ακίνητα δεύτερης κατηγορίας ειδικά στις δευτερεύουσες περιοχές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται απώλειες, με δεδομένου ότι η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε δύο ταχύτητες.

«Ο χρόνος προώθησης των υψηλής εμπορικής αξίας και προβολής κτιρίων φαίνεται να έχει περιοριστεί δραστικά, τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση. Για το 2018 παρατηρείται, σε μικρό βαθμό, μια επανέναρξη αναπτύξεων νέων ακινήτων ή ανακαινίσεων παλαιότερων από επενδυτικές εταιρίες που εστιάζουν σε «ποιοτικό» προϊόν. Σε επίπεδο μισθωτικών αποδόσεων ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων, διακρίνεται σταδιακή σύγκλιση μεταξύ των ζητούμενων από τους πωλητές επιπέδων και των προσδοκιών των αγοραστών, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή δραστηριότητα αγοραπωλησιών. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας υπάρχει αυξημένος όγκος συναλλαγών, αλλά υπογραμμίζεται πως η δραστηριότητα αυτή είναι «στοχευμένη» και επιλεκτική, καθώς εστιάζεται στα καλά ακίνητα εισοδήματος».

Τα στελέχη της αγοράς βλέπουν αυξημένη κινητικότητα στο κέντρο ήδη από πέρυσι σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ ανοδικά πλέον, ειδικά στο κομμάτι των γραφειακών χώρων, κινείται και ο επιχειρηματικός άξονας των βορείων προαστίων.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα