Προς τίμημα 1,1 δισ. ευρώ για την παράταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με αύξηση του τιμήματος από τα 600 εκατομμύρια ευρώ στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΔΑΑ. Με τον τρόπο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζεται πως θα πιάσει τον στόχο των 2 δισ. ευρώ στα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως αναφέρουν κύκλοι σε στενή επαφή με την υπόθεση του ΔΑΑ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσής της και η πολυπλοκότητα του έργου εντέλει οδήγησαν στην αύξηση του τιμήματος». Σε αυτό συνετέλεσαν παράγοντες όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και του τουρισμού σε σχέση με το 2015 που αποτέλεσε βάση για την αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης.

«Η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης ξεκίνησε την άνοιξη 2016 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά. Αυτές τις δύο χρονιές ο τουρισμός σημείωνε συνεχώς ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 10,5% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14.596 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,7%, στα 27,194 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,799 εκατ. ταξιδιωτών το 2016. Το 2015 οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες ήταν 23,599 εκατ. Εξίσου θετικά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις και για το 2018» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το πράσινο φως της DG Comp για να κλείσει η παράταση ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στα έσοδα που ήδη έχει καταγράψει το ΤΑΙΠΕΔ λογιστικά και ταμειακά (232 εκατ. ο ΟΛΘ, 284 εκατ. ο ΟΤΕ, 251 εκατ. ο ΔΕΣΦΑ, συχνότητες ραδιοφάσματος, ακίνητα κλπ), τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ θα προστεθεί τώρα εκτός απροόπτου και το διεθνές αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα να κλείσει και επίσημα η συμφωνία. Αυτή αφορά την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ (λήγει το 2026)κατά 20 χρόνια (έως το 2046). Οι ίδιες πηγές μιλούν για τίμημα πέριξ του 1,1 δισ. ευρώ.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα