Οι 10 startup που «έπιασαν» αξία 1 δισ. μέσα σε τρία χρόνια

Στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, γνωστών κι ως starup, οι πιθανότητες μια εταιρεία να αξίζει δισεκατομμύριο είναι πράγματι πολύ μικρές, τόσο μικρές που όσες το καταφέρνουν παίρνουν την ονομασία τους από ένα μυθικό ον, τον μονόκερω - το άγριο αυτό ζώο με τη μορφή αλόγου και ένα κέρατο στο μέτωπο το οποίο είναι αδύνατο να πιαστεί.

Σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, υπάρχουν μόνο 135 ιδιωτικές εταιρείες που η αξία τους εκτιμάται σε ένα ή και περισσότερα από ένα δισ. δολάρια. Από αυτές δε, μόνο δέκα κατάφεραν να αποκτήσουν τον τίτλο του μονόκερου και μάλιστα σε λιγότερο από τρία χρόνια, θέτοντας νέο ρεκόρ «ταχύτητας» το οποίο καλούνται να χτυπήσουν όλοι οι υπόλοιποι. 

Με βάση τα στοιχεία της Pitchbook, αυτή είναι η λίστα με τους 10 μονόκερους που κατάφεραν να αποτιμώνται σε 1 δισ. δολαρίου σε χρόνο ρεκόρ. 

10. Desktop Metal


H Desktop Metal είναι μια εταιρεία 3D μεταλλικών εκτυπώσεων που στοχεύει να κάνει την μεταλλική εκτύπωση πιο προσιτή σε κατασκευαστές και μηχανικούς.

Ιδρυθείσα το 2015, η εταιρεία χρειάστηκε για να γίνει μόνοκερως ένα χρόνο και εννέα μήνες, αυξάνοντας την αξία της σε ένα δισ. δολάρια.

9. Grail


Η startup Grail που ειδικεύεται για την ανίχνευση του καρκίνου είναι μια από αυτές που συγκαταλέγονται στη λίστα, έχοντας ήδη λάβει χρηματοδότησησ από επενδυτές όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς, της Microsoft.

Με έτος ίδρυσης το 2016 η Grail κατάφερε να αποτιμάται στα 2,5 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις ένα χρόνο και εννέα μήνες.

8. Essential


Η εταιρεία κατασκευαστής των smartphone, Essential, ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Android, Άντυ Ρούμπιν, το 2015. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κι 11 μήνες ωστόσο κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, ισχυρή χρηματοδότηση και να αποτιμάται σήμερα περί το ένα δισ. δολάρια.

7. Letgo


Η Letgo είναι μια ηλεκτρονική αγορά για μεταχειρισμένα αγαθά. 

Οι ιδρυτές της Άλεκ Οξενφόρντ, Ενρίκε Λινάρες και Τζόρντι Καστελο, πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα το 2015 και μέσα σε δύο χρόνια μετέτρεψαν την εταιρεία σε μονόκερω με εκτιμώμενη αξία στο ένα δισ. δολάρια. 

6. Zoox


Η Zoox είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες αυτόνομης οδήγησης που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ιδρυθείσα το 2014, ήταν μία από τις πρώτες του χώρου. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που κατάφερε να μετατραπεί σε μονόκερω, με αξία 3,5 δισ. μόλις μέσα σε δύο χρόνια.

5. Katerra


Ο Μάικλ Μάρκς υπηρέτησε ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος στην Tesla πριν ιδρύσει την δική του εταιρεία κατασκευών, Katerra, η οποία έχει στόχο να μειώσει τον περιττό χρόνο και χρήμα που δαπανάται στην κατασκευή σπιτιών και κτηρίων.

Ιδρυθείσα το 2015, η εταιρεία κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια κι έναν μήνα να αξίζει περί τα 3 δισ. δολάρια και να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα επιχειρηματικά αστέρια.

4. Illumio


Με δραστηριότητα στην διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων που έχουν τα δεδομένα τους στο cloud , η Illumio κατάφερε να από το 2013 που ιδρύθηκε και μέσα σε 2 χρόνια και τρεις μήνες να αξίζει περί τα 1,2 δισ. δολάρια. Πελάτες της σήμερα είναι εταιρείες κολοσσοί όπως Morgan Stanley, BNP Paribas, Salesforce και Oracle.

3. Instacart


H υπηρεσία άμεσης παράδοσης ειδών παντοπωλείου, Instacart, συνδέει τους λιανοπωλητές τροφίμων με τους πεινασμένους πελάτες μέσα σε μια ώρα κι όπως φαίνεται ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες τους.

Ιδρυθείσα το 2012, μέσα σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες η αξία της έφτασε στα 4,4 δισ.

2. Opendoor


Η Opendoor είναι ο νέος διαδικτυακός σας μεσίτης που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταχωρήσουν το σπίτι τους προς πώληση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει και να ξενοιάσουν από το άγχος της πώλησης.

Δημιουργήθηκε το 2014, και μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, δύο χρόνια κι οκτώ μήνες κατάφερε να φτάσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια.

1. Airbnb


Η γνωστή σε όλους πλατφόρμα διαμοιρασμού που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει την μορφή των πόλεων και ξεσηκώσει το μένος των πολιτειακών και τουριστικών αρχών κάθε τόπου που δραστηριοποιείται ιδρύθηκε το 2008. Μέσα σε δύο χρόνια και έντεκα μήνες είχε τέτοια απήχηση που η αξία της εκτινάχτηκε με αποτέλεσμα σήμερα να αποτιμάται σε 31 δισ. δολάρια.



insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα