ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

ΕΕ: Δημιουργεί υπερταμείο για τις startups

Αρχικά κεφάλαια €2,1 δις για τη στήριξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη επιχειρεί να κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των καινοτόμων νεοφυών εταιρειών μέσω του προγράμματος “VentureEU”.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, που θα ενισχύσει τη συμμετοχή των οργανισμών επιχειρηματικού κεφαλαίου σε επενδύσεις σε καινοτόμους νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Το VentureEU, που χαρακτηρίζεται ως υπερταμείο, θα εξασφαλίσει νέες πηγές χρηματοδότησης, παρέχοντας στους Ευρωπαίους που καινοτομούν την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε εταιρείες που πρωτοπορούν παγκοσμίως.

Την Τρίτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε τις έξι εταιρείες επενδύσεων, που θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της αποστολής τους να επενδύουν στην ευρωπαϊκή αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων. Με χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. ύψους €410 εκατ., οι εν λόγω εταιρείες θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν €2,1 δις από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Το γεγονός αυτό αναμένεται, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, εκτιμώμενου ύψους €6,5 δις σε νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις, διπλασιάζοντας το ποσό των επιχειρηματικών κεφαλαίων, που είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη. Περίπου 1.500 νεοφυείς και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρη την Ε.Ε.

“Το VentureEU είναι μια σημαντική προσθήκη στην ευρωπαϊκή σκηνή επενδυτικών κεφαλαίων. Αν και στηρίξαμε περισσότερες από 500 εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έως σήμερα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δημιούργησε ένα τέτοιο πρωτοφανές πρόγραμμα”, σχολιάζει ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Πιέρ Λουίτζι Τζιλιμπέρτ. 

Επιχειρηματικά κεφάλαια

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Το 2016, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν περίπου €6,5 δις στην Ε.Ε. σε σύγκριση με €39,4 δις στις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα επιχειρηματικά κεφάλαια στην Ευρώπη είναι πολύ μικρά σε αξία - €56 εκατ. κατά μέσο όρο σε σύγκριση με €156 εκατ. στις ΗΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω εταιρείες να κινούνται προς οικοσυστήματα, στα οποία έχουν καλύτερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς. Ο αριθμός εταιρειών “μονόκερων”, δηλαδή εταιρειών με αξία στην αγορά άνω του €1 δις στο τέλος του 2017 ανερχόταν σε 26 στην Ε.Ε., ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 109 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 59 στην Κίνα. 

Κονδύλια

Η Ε.Ε. θα παρέχει θεμελιώδεις επενδύσεις €410 εκατ. - συμπεριλαμβανομένων €67 εκατ. από ίδιους πόρους του ΕΤΕ: €200 εκατ. από το “Μηχανισμό μετοχικού κεφαλαίου InnovFin” του προγράμματος “Ορίζων 2020”, €105 εκατ. από το πρόγραμμα COSME (πρόγραμμα της Ευρώπης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και €105 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EΤΣΕ) - το αποκαλούμενο “Πρόγραμμα Γιούνκερ”. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα αντληθεί από επιλεγμένους διαχειριστές κεφαλαίων, κυρίως από ανεξάρτητους επενδυτές.

Οι έξι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων θα έχουν συμμετοχές σε ορισμένες μικρότερες εταιρείες επενδύσεων, ενώ καθεμία τους θα καλύπτει έργα σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εν λόγω εταιρείες επενδύσεων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ένα φάσμα τομέων, όπως οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι βιοεπιστήμες, οι ιατρικές τεχνολογίες, καθώς και η απόδοση πόρων και η ενεργειακή απόδοση.


Πηγή: SepeΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]