Iliostasio: Τα βραβευμένα βότανα της Κρήτης

Ενας γεωπόνος και ένας μαθηματικός στα χρόνια της κρίσης στράφηκαν στην καλλιέργεια βοτάνων της ελληνικής γης και δημιούργησαν τη δική τους μεταποιητική μονάδα αποσπώντας σημαντικά βραβεία στον μεγαλύτερο εθνικό διαγωνισμό ποιότητας τροφίμων

Ο 31χρονος Γιάννης Φραγκιαδάκης από το Κυπαρίσσι Ηρακλείου είχε μάθει να αναγνωρίζει από παιδί τα «μυριστικά» της Κρήτης. Σπούδασε γεωπόνος, δούλεψε και όταν έχασε τη δουλειά του τα χρόνια της κρίσης επέστρεψε στα βότανα και τα αρωματικά φυτά, που τα θεωρεί ακριβή κληρονομιά του τόπου του. Στην αρχή τα καλλιεργούσε στον κήπο του με το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία μιας μικρής μεταποιητικής μονάδας. Η συγκυρία ήταν ευτυχής, καθώς την ίδια εποχή ο 35χρονος ξάδελφός του Κώστας Φραγκιαδάκης, πτυχιούχος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου, αποφάσισε να αποκεντρωθεί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και έτσι μετακόμισε με την οικογένειά του από την Αθήνα στην Κρήτη.

Τα δύο ξαδέλφια, οι «αξάδες» όπως τους λένε στην Κρήτη, ένωσαν την αγάπη τους για τη φύση και έστησαν μια επιχείρηση την οποία ονόμασαν Iliostasio θέλοντας να δώσουν το στίγμα των εποχών που αλλάζουν.

Από το 2012 σε έκταση 15 στρεμμάτων καλλιεργούν βότανα της ελληνικής γης: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, λεμονοθύμαρο, δίκταμο, τσάι του βουνού, μαντζουράνα, βασιλικό, φασκόμηλο, δυόσμο, μέντα. Παράλληλα τολμούν τις πρώτες πειραματικές καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων. Το 2014 δημιουργούν τη δική τους μεταποιητική μονάδα δίνοντας έμφαση στις διεργασίες επεξεργασίας ώστε να πετύχουν υψηλή ποιότητα.

Τα φυτά τα οποία συλλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή φτάνουν στη μεταποιητική μονάδα όπου η επεξεργασία γίνεται με φυσικές διεργασίες. Συσκευάζονται και διατηρούνται σε σύγχρονες αποθήκες. Στόχος τους, η ακριβή κληρονομιά της κρητικής γης να φτάνει ακέραιη στους καταναλωτές. Το όραμά τους είναι να προσφέρουν στα νοικοκυριά παραδοσιακά κρητικά βότανα ιδιαίτερης και ξεχωριστής γεύσης, όπως τα γνώρισαν οι ίδιοι και τα ενσωμάτωσαν στην καθημερινή τους ζωή.

Οι καταναλωτές και κυρίως οι οπαδοί της υγιεινής διατροφής αγκάλιασαν τα προϊόντα τους ανακαλύπτοντας τις μυστικές θεραπευτικές ιδιότητες και την ευεξία που προσφέρουν τα μυριστικά της Κρήτης.

«Εχουμε μια παραγωγή περίπου 2.800 κιλών», μας εξηγούν ο Γιάννης και ο Κώστας. «Τα προϊόντα μας βρήκαν ανταπόκριση παρά την οικονομική κρίση. Δημιουργούμε συνεργασίες με παραγωγούς της περιοχής ώστε να αυξήσουμε τις ποσότητες».

Ενα ακόμη μέλος της οικογένειας, η αδελφή του Γιάννη που δουλεύει ως σεφ σε εστιατόριο της Κρήτης, τους βοήθησε την κατάλληλη στιγμή να επεκτείνουν την γκάμα των προϊόντων τους δίνοντάς τους ιδέες για μείγματα που θα απογειώσουν τη γεύση των συνταγών με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και λαχανικά.

Τα μείγματα βοτάνων βρήκαν θερμή ανταπόκριση και απέσπασαν σημαντικά βραβεία το 2017 στον μεγαλύτερο εθνικό διαγωνισμό ποιότητας τροφίμων, τον Taste Olymp Awards. Τα μείγματα για κρέας και κοτόπουλο πήραν το χρυσό βραβείο και το μείγμα για ψάρι το αργυρό. Το κρητικό δίκταμο διακρίθηκε στην κατηγορία «Το πιο απολαυστικό προϊόν» στην έκθεση «Γεύσεις Ζωής».


«Το δίκταμο είναι το δικό μου αγαπημένο παιδί», μας εξομολογείται ο Γιάννης Φραγκιαδάκης. «Είναι μοναδικό προϊόν στην Κρήτη. Το άρωμα, η γεύση, η φυσικότητα και η αυθεντικότητά του μου ξυπνούν παιδικές μνήμες. Προτείνω ανεπιφύλακτα και το μείγμα βοτάνων που δημιουργήσαμε για ευεξία και τόνωση του οργανισμού. Είναι απολαυστικό και τονώνει το αμυντικό σύστημα. Την αγάπη για τα βότανα προσπαθούμε να τη μεταδώσουμε και στα παιδιά μας. Η κόρη μου, που είναι μόλις 3 ετών, μπορεί ήδη να τα ξεχωρίζει».

Τα προϊόντα Iliostasio πουλούνται στο εσωτερικό, καθώς και σε ευρωπαϊκά κράτη. Το 90% των πωλήσεων κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φρουταγορές, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και την τουριστική αγορά. Καταναλωτές από την Κρήτη, την Αθήνα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα απολαμβάνουν τα προϊόντα της κρητικής γης. Επίσης, ποσοστό 10% κατευθύνεται στις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Η εταιρεία εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης και ποιότητας ΕΝ ISO 22000:2005, το οποίο πιστοποιεί η TUV Austria Hellas. Στον χώρο δε του συσκευαστηρίου τηρούνται τα πρότυπα του HACCP και αρχεία ιχνηλασιμότητας προϊόντων. 

«Η προσπάθειά μας να προσφέρουμε ποιοτικότερα και ασφαλέστερα προϊόντα δεν σταματά ποτέ. Για τον λόγο αυτό καλλιεργούμε τα βότανα με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο ακολουθώντας την ορθή γεωργική πρακτική», τονίζουν οι δύο αξάδες.

Οι αυξημένες ανάγκες της παραγωγής τούς οδήγησαν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

«Με τη Συμβολαιακή Γεωργία οι παραγωγοί καλύπτουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τα οποία είναι αυξημένα κυρίως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Με το πρόγραμμα εξασφαλίζουν την πώληση και την άμεση πληρωμή τους», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης. «Παράλληλα οι συνεργάτες μας παραγωγοί καλλιεργούν με συγκεκριμένους κανόνες. Σε όλα τα κτήματα, τα δικά μας και των συνεργατών μας, εφαρμόζεται η ίδια καλλιεργητική μέθοδος. Και αυτό είναι σημαντικό για την ποιότητα του προϊόντος που παράγουμε».


Της Μαίρης Λαμπαδίτη
newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα