Έλληνας μάνατζερ αναλαμβάνει CEO Europe σε σημαντική πολυεθνική

Του Δημήτρη Τσουκαλά

Tην θέση του CEO Europe στην εταιρεία καταψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας Αryzta αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Σκλήκας. Θα ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας στα τέλη Μαίου και διαδέχεται στην συγκεκριμένη θέση τον Dermot Murphy, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του Ομίλου στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια.

Ποια είναι η Aryzta

Η Aryzta, που διαθέτει θυγατρική και στην ελληνική αγορά, αποτελεί μια παγκόσμια εταιρεία food business με ηγετική θέση στα προϊόντα αρτοποιίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον κλάδο της αρτοποιίας, η οποία, μάλιστα, έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές τα τελευταία χρόνια

Η έδρα της είναι στην Ζυρίχη της Ελβετίας ενώ διαθέτει παρουσία σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Ελβετίας και της Iρλανδίας. O τζίρος της στην οικονομική χρήση του 2017 (1/8/2016-31/7/2017) άγγιξε τα 3,8 δισ. ευρώ με την Ευρώπη να συνεισφέρει το 46% (1,74 δισ. ευρώ). Τα EBITDA ανήλθαν σε 420 εκατ. ευρώ με την Ευρώπη να αντιστοιχεί στο 50% (211 εκατ. ευρώ).

O Ομλος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Όμιλος Αryzta έχει παρουσία τα τελευταία χρόνια, με την εταιρεία Aryzta Greece (NEW ARYZTA ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ) που έχει συσταθεί στα τέλη του 2016 και όπως φαίνεται αυτή την περίοδο προχωρά την ανάπτυξη της στην εγχώρια αγορά. Σκοπός της εταιρείας είναι το χονδρικό εμπόριο (πρατήριο) ψωμιού και ειδών αρτοποιίας και στο site της σημειώνεται πως πέρα από τα αρτοσκευάσματα προσφέρει και οργανωμένο σύστημα bake-off , που μπορεί να παραδοθεί έτοιμο. Τα προϊόντα, άλλωστε, που φαίνεται πως υπάρχουν στην Ελλάδα φέρουν το brand Fornetti της ομώνυμης θυγατρικής του Ομίλου Αryzta, που θα πρέπει να σημειωθεί πως σε άλλες χώρες και αγορές λειτουργεί αλυσίδες πρατήριων αρτοποιίας με αυτή την επωνυμία. Συγκεκριμένα η Fornetti ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997 σε μία μικρή πόλη της Ουγγαρίας ως οικογενειακή επιχείρηση και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, λειτουργούν πάνω από 8.000 σημεία πώλησης της συγκεκριμένη αλυσίδας σε όλη την Ευρώπη, με την Fornetti να αναπτύσσεται με την μορφή του francise.

Ακόμη στην ιστοσελίδα αναφέρεται πως η Aryzta Greece διαθέτει 3 κέντρα αποθήκευσης & διανομής στην Αθήνα

Ο έμπειρος Γρηγόρης Σκλήκας

Ο Γρηγόρης Σκλήκας αποτελεί εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος με μακρά πορεία στην βιομηχανία τροφίμων. Ανήκε για 11 χρόνια στο δυναμικό της Royal Friesland Campina, όπου ο τελευταίος του ρόλος ήταν αυτός του μέλους του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γαλακακτοβιομηχανίας και του Chief Operating Officer για το Business Group Consumer Products Europe, Middle East & Africa. Στην συγκεκριμένη θέση είχε την πλήρη ευθύνη για μια περιφέρεια που αντιστοιχεί σε 4 δις ευρώ πωλήσεις. 10.000 εργαζόμενους, 14 εταιρείες, 35 χώρες και 21 εργοστάσια για την Friesland Campina στην οποία προηγουμένως είχε διατελέσει Executive Director of Consumer Products Europe αλλά Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas στην Ελλάδα. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στη FrieslandCampina, είχε εργαστεί για 13 χρόνια σε διάφορες θέσεις στη Unilever στην Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



businessnews.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα