Βραβεύτηκαν από το ΣΒΒΕ έντεκα κορυφαίες επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας

Επιχειρήσεις, οι οποίες καινοτομούν, σέβονται το περιβάλλον, δημιουργούν ποιοτικά προϊόντα, εξάγουν και συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση καταφέρνουν, όχι μόνο να αυξάνουν τους τζίρους και τα κέρδη τους, αλλά και να δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, είναι οι έντεκα επιχειρήσεις - μεγάλες, μεσαίες και μικρές- από τη Β. Ελλάδα, οι οποίες βραβεύτηκαν στη φετινή εκδήλωση : «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος 2018», από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

«Επιβραβεύουμε απόψε και προβάλλουμε λαμπρά παραδείγματα υγιών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να επενδύουν, είναι πιστές στην εργασιακή νομιμότητα, σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλες, ανεξαιρέτως, αναλαμβάνουν δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης σε τοπικό επίπεδο», τόνισε στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης και πρόσθεσε :

«Είναι λαμπρά παραδείγματα, τα οποία τεκμηριώνουν για μια ακόμη φορά αυτό που ΣΒΒΕ προτείνει και επιμένει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή, τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα, που θα υποστηρίξει, έμπρακτα, μια μεταποιητική δραστηριότητα, με πραγματικά μεγάλες δυνατότητες, δυνατότητες, παραγωγικές, δυνατότητες τεχνολογικές».

Ο κ. Σαββάκης πρόσθεσε ότι οι βραβευθείσες επιχειρήσεις καταφέρνουν «όχι απλά επιβιώνουν μέσα στην οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στο περιβάλλον δραστηριοποίησης τους, αλλά να είναι κερδοφόρες, να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε, ότι είναι μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που ακολουθούν το «ευρωπαϊκό όραμα» για την βιομηχανία, ένα όραμα, στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η ελληνική μεταποίηση, για τα επόμενα, τουλάχιστον, δέκα χρόνια. Το βιομηχανικό μοντέλο, όπως είπε ο κ. Σαββάκης, το προτείνει η Ε.Ε. και το οποίο στηρίζεται σε έξι πυλώνες : «καινοτομία, επενδύσεις, κυκλική οικονομία και οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ενιαία αγορά και η διεθνοποίηση και διεθνής διάσταση της μεταποίησης». 

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε ότι «η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας», όπως και «η ενσωμάτωση της γνώσης» και ακολούθως η μετουσίωση της, σε καινοτομίες «αποδοτικές και κοινωνικά ωφέλιμες» είναι «οι δύο προϋποθέσεις ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, κατ' αρχήν για τις επιχειρήσεις και ακολούθως για τη χώρα». Επέμεινε στην ανάγκη να προσαρμοστεί η ελληνική μεταποίηση στα σύγχρονα δεδομένα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η εξωστρέφεια τους. «Ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, του κράτους, κ.λ.π, δεν μπορεί να συμβεί, εάν δεν ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε ο κ. Σαββάκης. 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν έντεκα επιχειρήσεις, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, αυτές της «περιφερειακής» αριστείας, της «θεματικής» αριστείας και της αριστείας για μεγάλη, μεσαία και μικρή επιχείρηση.

Τα βραβεία απένειμαν στους εκπροσώπους των βραβευθέντων εταιρειών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκης, η επικεφαλής διεθνών εκδόσεων της εφημερίδας «Καθημερινή» Ρ. Κανατούλα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αν. υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, ο sales manager του ομίλου Eurobank, Αθ. Ταντανόζης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ν. Πέντζος (στη θέση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Στ. Καλαφάτη που προσήλθε αργότερα), η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, με αλφαβητική σειρά, ήταν, o πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Κώστας Γραμμένος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Σταύρου. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, συνέβαλε με την εμπειρία της και η εταιρεία DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS AE.

Χαιρετισμοί Γ. Μπουτάρη, Α. Τζιτζικώστα, Μ. Σπυράκη, Χρ. Σταϊκούρα, Στ. Καλαφάτη, Δ. Μάρδα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συνεχάρη τις βραβευμένες επιχειρήσεις και ιδίως εκείνη που προέρχεται από τον κλάδο της οινοποιίας - καθώς και ο ίδιος προέρχεται από τον ίδιο κλάδο - και πρόσθεσε ότι «τα ελληνικά κρασιά τα τελευταία χρόνια έχουν μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη, επίσης, τις επιχειρήσεις, οι οποίες προοδεύουν «σε ένα περιβάλλον που δεν είναι φιλικό» προς την επιχειρηματικότητα, που «βάζει εμπόδια» αντί να τα αίρει και πρόσθεσε : «Είμαι βέβαιος, ότι σύντομα μια αλλαγή νοοτροπίας, με μια πολιτική κατεύθυνση, η χώρα μας θα μπορέσει και πάλι να σταθεί και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και τότε, μόνο τότε, θα μπορέσει να βγει από την κρίση».

Η «προστιθέμενη αξία» είναι το ζητούμενο που ολοένα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και οι επιχειρήσεις, που βραβεύτηκαν, τη δημιουργούν, μέσα από την «καινοτομία, την εξωστρέφεια, τα προϊόντα υψηλής ποιότητας» που παράγουν, είπε, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο, όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και ελκυστικό περιβάλλον, αλλά να σας δώσουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν στην Ευρώπη, ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα στη Β. Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη μας».

«Για να φτάσουν οι επιχειρήσεις να έχουν αξία θα πρέπει επίσης η πολιτεία να βοηθήσει» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε : «Και θα πρέπει να βοηθήσει, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, με διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, έτσι ώστε να πετύχουμε βιώσιμη, υψηλή, διατηρήσιμη ανάπτυξη, σταθερές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Τις επιχειρήσεις «που συνεχίζουν να παλεύουν μέσα σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον» συνεχάρη και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ευχόμενος «μέσα από ένα άλμα προς το μέλλον, μέσα από μια αλλαγή», να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί «πραγματικά» η υγιής επιχειρηματικότητα.

Με ένα «κλάσμα» παρουσίασε την κατάσταση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, όπου ο «αριθμητής» είναι οι επιχειρήσεις και ο «παρονομαστής» το΄- ίδιο για όλους - περιβάλλον της χώρας (θεσμικό, φορολογικό, κ.α.), μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Τόνισε, ότι ο «αριθμητής» μπορεί να είναι επιχειρήσεις «που εξάγουν 97% της παραγωγής τους , άλλες 30,40,50%», ή άλλες που δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά και πρόσθεσε ότι μέσα στο ίδιο περιβάλλον «άλλοι διαπρέπουν και άλλοι δεν μπορούν». «'Αρα, ο αριθμητής είναι ο κυρίαρχος παράγοντας ενός εκπληκτικού αφηγήματος, που το βλέπουμε κι εδώ και παντού σε όλη την Ελλάδα και βλέπουμε μικρές επιχειρήσεις να διαπρέπουν» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

Βραβεία Περιφερειακής Αριστείας

Τα πρώτα τέσσερα βραβεία αφορούσαν την κατηγορία «Περιφερειακή Αριστεία» για τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Μακεδονία.

Από την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης το βραβείο αριστείας απέσπασε η εταιρεία, DIAXON ΑΒΕΕ, κατασκευάστρια φιλμ από πολυπροπυλαίνιο, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 15 εκατ. ευρώ και αυξανόμενη κερδοφορία και μέσα στην κρίση, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην περιοχή. Το βραβείο απένειμε η επικεφαλής Διεθνών Εκδόσεων της Εφημερίδας «Η Καθημερινή», Ρίτα Κανατούλα και παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Ζαγκλιβερινός.

Από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το βραβείο αριστείας δόθηκε στην εταιρία «Κτήμα 'Αλφα Α.Ε.» με έδρα το Αμύνταιο, που παράγει και εμφιαλώνει κρασί, με δεκαπέντε εμπορικές ετικέτες, με διεθνείς βραβεύσεις, και με εξαγωγές σε τέσσερεις ηπείρους. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης και παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρίας 'Αγγελος Ιατρίδης.

Από την περιφέρεια Ηπείρου, το βραβείο αριστείας απονεμήθηκε από στην «Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Α.Ε. Δωδώνη» , σε «μία από τις κορυφαίες εταιρείες τυροκομικών της χώρας, ηγέτη στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ», με 40% εξαγωγές, με περισσότερα από 100 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών, 25 εκ. ευρώ μικτά κέρδη και με 275 άτομα προσωπικό. Το βραβείο απένειμε, ο Sales Manager, Διεύθυνση Cash and Trade Services του Ομίλου Eurobank Αθανάσιος Ταντανόζης και παρέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το βραβείο αριστείας απέσπασε η «Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου ΑΒΕΕ» , που απορροφά και μεταποιεί το 40% της ετήσιας ελληνικής αλιείας σε σαρδέλα και γαύρο (Τράτα και Flokos, τα κυριότερα εμπορικά brands), με 90 συνεχή χρόνια οικογενειακής δράσης και μια από τις προηγμένες τεχνολογικά βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρώπη και εξάγει σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Το βραβείο απένειμε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και παρέλαβε η γενική διευθύντρια Ιωάννα Τζίκα.

Θεματικά Βραβεία επιχειρήσεων για Αριστεία σε Περιβάλλον, Καινοτομία, Εξωστρέφεια, Απασχόληση

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν τα «θεματικά βραβεία», από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην αν. υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το «Βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας» απονεμήθηκε στην εταιρία APIGAIA AE. Η APIGAIA AE, όπως ειπώθηκε, δημιουργεί δομές «που προάγουν την οικολογική νοημοσύνη» , δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα του περιβάλλοντος, συμβάλει «στην κοινωνική συνοχή» στις περιοχές συλλογής των μελισσοκομικών προϊόντων που μεταποιεί και είναι «πρωτοπόρος στην οικοπολιτιστική παρέμβαση» στις περιοχές που δραστηριοποιείται. Το βραβείο παρέλαβε ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας APIGAIA AE, Νικόλαος Κουτσιανάς.

Το «Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας - Καινοτομίας» απονεμήθηκε στην εταιρία ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ. Η ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε. δημιουργεί με την τεχνολογία ΕΛΒΙΑΛ i2, με την οποία βελτιώνεται ο δείκτης θερμομόνωσης των συστημάτων ΕΛΒΙΑΛ κατά 38% με χρήση πολυθερμιδίου στα κουφώματα. Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι σε πλήρη λειτουργία η 1η στην Ελλάδα κα η 5η στον κόσμο εγκατάσταση κάθετης ηλεκτροστατικής βαφής. Διαθέτει ρομποτική αποθήκη 5.000 θέσεων και με τη 2η σε εξέλιξη κατασκευής. Έχει ένα μεγάλο αριθμό πιστοποιητικών ποιότητας για τα προϊόντα της, και πλήθος βραβεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την επιχειρηματική της πορεία. Το βραβείο παρέλαβε η αντιπρόεδρος της εταιρίας Τάνια Τζίκα.

Το «Βραβείο Εξωστρέφειας» απονεμήθηκε στην εταιρία «ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΕ» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως. Το 97% των προϊόντων της εξάγονται, έχει διαρκή αύξηση του κύκλου εργασιών της μέσα στην κρίση και προσωπικό που ξεπερνά του 420 εργαζόμενους. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νικόλαος Μπακατσέλος.

Το «Βραβείο Απασχόλησης» απονεμήθηκε στον «Όμιλο STONE GROUP INTERNATIONAL», με περισσότερους από 577 εργαζόμενους - από 249 εργαζόμενους που είχε το 2015 - με το 90% των προϊόντων του να εξάγονται σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, με μικτή κερδοφορία αυξημένη κατά 40% την τελευταία τριετία. Ο όμιλος αποτελεί πρωτοπόρα εταιρεία στην επεξεργασία μαρμάρου, γρανίτη, τραβερτίνης και όνυχα στην Ελλάδα. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ηλίας Ρηγόπουλος.

Αριστεία για Μικρή Μεσαία και Μεγάλη Επιχείρηση

Η βραδιά έκλεισε με τα βραβεία που αφορούν στην κατηγορία: «ΑΡΙΣΤΕΙΑ για Μικρή, Μεσαία και Μεγάλη επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας». 

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν έχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποδεδειγμένη συμβολή στην απασχόληση της περιοχής που είναι εγκατεστημένες, παράγουν προϊόντα που έχουν στοιχεία καινοτομίας, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, είναι εξωστρεφείς, έχουν αναπτύξει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και έχουν χρηματοοικονομική υγεία και κερδοφορία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της οικονομικής κρίσης. 

Στην κατηγορία «ΑΡΙΣΤΕΙΑ για ΜΙΚΡΗ επιχείρηση» το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρία OVO FRESCO ΑΒΕΕ. Η εταιρία έχει μόλις 17 χρόνια λειτουργίας και έδρα τα Ιωάννινα, 15 χρόνια βρίσκεται «στην πρωτοπορία της παστερίωσης αυγού» για κάθε χρήση και σε 40 σημεία αντιπροσώπων και διακινητών σε όλη την Ελλάδα, με 20% εξαγωγές στην Ευρώπη, πάνω από 300 σημεία λιανικής πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 26% αύξηση του κύκλου εργασιών την τελευταία τριετία και 56% αύξηση της μεικτής κερδοφορίας 2014-2016. Το βραβείο επέδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νίκος Πέντζος και παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Παναγιώτης Φραγκούλης.

Στην κατηγορία «ΑΡΙΣΤΕΙΑ για ΜΕΣΑΙΑ επιχείρηση το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρία PELOPAC ΑΒΕΕ, που έχει 95% εξαγωγές με αύξηση κατά 51% του EBITDA την τελευταία τριετία, με αύξηση κατά τουλάχιστον 20% κάθε χρονιά του αριθμού των εργαζομένων την τελευταία τριετία και με οργανωμένο τμήμα Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων, το οποίο παράγει πάνω από 20 νέα προϊόντα ανά έτος. Το 83% των προμηθειών της προέρχονται από την Ελλάδα και το 41% από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στις συσκευασίες της πάντα υπάρχει αναφορά στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Το βραβείο απένειμε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Στην κατηγορία «ΑΡΙΣΤΕΙΑ για ΜΕΓΑΛΗ επιχείρηση» το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. Τα ΕΛΠΕ είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος εταιρειών στη χώρα με κριτήρια χρηματοοικονομικά και θέσεων εργασίας και έχει επιτύχει μέσα στο 2016, την υψηλότερη αύξηση της παραγωγής στην ιστορία του, με 329 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη, 731 εκ. ευρώ EBITDA, αύξηση των εξαγωγών κατά 25% σε σχέση με το 2015, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις ασφάλειας και σημαντική δράση στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το βραβείο απένειμε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και παρέλαβε ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, Χριστόφορος Αντώτσιος.



amna.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα