Διαγωνισμό για μίσθωση αξιόλογων ακινήτων προωθεί το υπ. Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απευθύνει δύο ξεχωριστές προσκλήσεις: α) προς ιδιώτες και β) προς νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους ενδιαφερόμενους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Οι προσκλήσεις σηματοδοτούν την έναρξη του β’ κύκλου του προγράμματος «Αξιοποίηση των ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», που υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2017 από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Στον κατάλογο των προς μίσθωση ακινήτων φορέων του υπουργείου Εργασίας που απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές περιλαμβάνονται αξιόλογα κτίρια όπως το πρώην ξενοδοχείο «Esperia» στην Σταδίου, το παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους (επταόροφο κτίριο), το τριώροφο κτίριο του ξενοδοχείου «Athens Inn»στην οδό Βικτ. Ουγκώ 13, επταόροφο κτίριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα στην οδό Μενάνδρου 48, το πολύοροφο πάρκιν στην οδό Ομήρου 12, το διατηρητέο κτίριο του «Ελληνικού Ωδείου» στην οδό Φειδίου, τετραόροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7 – 9, το Μέγαρο Σίνα στην Πανεπιστημίου (τετραόροφο διατηρητέο κτίριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα), επταόροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων στην Δραγατσανίου 8 και πολλοί όροφοι σε κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, ο α' κύκλος, ο οποίος ολοκληρώνεται με επιτυχία, αφορούσε την εγκατάσταση φορέων του Δημοσίου για επιλεγμένες στρατηγικές χρήσεις. Ο νέος β' κύκλος στοχεύει αφενός σε κοινωνικές χρήσεις από κοινωφελείς φορείς, συνεργασίες νεοφυών ή νεανικών επιχειρήσεων, πολιτισμού και αφετέρου στην αμιγώς εμπορική αξιοποίηση για στοχευμένα ακίνητα όπως ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων. Σε αυτή τη φάση, άλλο ένα τμήμα του μεγάλου αποθέματος ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποκτήσει νέες χρήσεις μετά από πολυετή αδράνεια.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μέγιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας, προς όφελος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και η οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Το απόθεμα ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΑΕΔ υπερβαίνει τα 1.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Κενά είναι το 49% εξ αυτών και η απονέκρωση των κτιρίων εκτιμάται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνήθηκαν για την περίοδο 2010-2016, απώλειες περίπου 420 εκατομμυρίων ευρώ σε αξία γης και αντίστοιχη απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο διαρκεί μόλις 10 μήνες, ενεργοποίησε μεταξύ άλλων με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (ΦΚΑ) όπως και τον ΟΑΕΔ και θεωρείται αυτή τη στιγμή επιτυχημένο, κινούμενο εντός των αρχικών στόχων όπως και των χρονοδιαγραμμάτων του. Τα επόμενα βήματα επέκτασης του προγράμματος αναμένονται στις πόλεις του Πειραιά και του Βόλου.

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του οικείου ιδιοκτήτη Φορέα και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 11η Μαΐου 2018.

Διαβάστε παρακάτω την περίληψη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος
   



euro2day.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα