Διαβάζεις τα σωστά βιβλία;

Σε κάθε σπίτι μικρό ή μεγάλο, οικογένεια , ζευγαριών ή εργένηδων υπάρχει σίγουρα μια βιβλιοθήκη. Είτε βρίσκεται στο σαλόνι, είτε στην κρεβατοκάμαρα η βιβλιοθήκη αυτή περιέχει βιβλία όλων των ειδών: μεγάλα & μικρά, καινούργια & παλιά, κάποια είναι με γυαλιστερά και κάποια είναι με ταλαιπωρημένα εξώφυλλα, κάποια είναι επιτυχημένα, έχουν αγαπηθεί από το κοινό και χαρακτηρίζονται ως διαχρονικά και κάποια είναι εντελώς αδιάφορα.

Κάποια από αυτά μας τα χάρισαν, κάποια τα έχουμε δανειστεί από έναν φίλο μας ή από μια βιβλιοθήκη και κάποια από αυτά τα αγοράσαμε μόνοι μας.

Από όλα αυτά κάποια δεν μας άρεσαν καθόλου, κάποια ούτε που θυμόμαστε τι έλεγαν και κάποια μας συγκλόνισαν και μας άρεσαν τόσο πολύ που θέλουμε να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά.


Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το παρελθόν ενός ανθρώπου. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε σαν μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία. Τα βιβλία που υπάρχουν μέσα σε αυτήν δεν είναι τίποτα άλλα παρά από όλες οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

Όπως και με τα βιβλία έτσι και με τις εμπειρίες κάποιες από αυτές προήλθαν από πράξεις και συμπεριφορές άλλων, κάποιες προήλθαν από εικόνες και καταστάσεις που απλά γίναμε αυτόπτες μάρτυρες και κάποιες από αυτές τις αποκτήσαμε μέσα από προσπάθεια, επιμονή πληρώνοντας το αντίστοιχο «τίμημα».

Από την άλλη κάποιες προήλθαν από αποτυχίες που μας πλήγωσαν και δε μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, κάποιες απλά τις βιώσαμε χωρίς να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο και κάποιες απλά ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό μας και μας γέμισαν χαρά, ευτυχία και αυτοπεποίθηση.

Μεταξύ όμως της πραγματικής και της φανταστικής αυτής βιβλιοθήκης συναντούμε το εξής παράδοξο.

Στην περίπτωση της πραγματικής βιβλιοθήκης, ένας άνθρωπος αν θέλει να διαβάσει ξανά ή να ανατρέξει σε ένα βιβλίο είναι λογικό και αναμενόμενο να αναζητήσει και να διαλέξει τελικά ένα από εκείνα τα βιβλία που του είχαν αρέσει και εντυπωσιάσει.

Στην περίπτωση της φανταστικής βιβλιοθήκης όμως, αυτή της ζωής, μας οι περισσότεροι από εμάς συμπεριφερόμαστε εντελώς διαφορετικά και ανάποδα. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να ανατρέχουμε στη «βιβλιοθήκη» της ζωής μας, απλά και μόνο για να διαλέξουμε εκείνα τα «βιβλία» που δεν μας άρεσαν καθόλου.

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο και νιώθουμε αβεβαιότητα και άγχος , όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία ή μια αναποδιά τείνουμε να διαλέγουμε εκείνα τα βιβλία που μας θυμίζουν τις αποτυχίες μας, εκείνα τα βιβλία που περιέχουν τις εμπειρίες που επιβεβαιώνουν αυτό που μας έλεγαν οι άλλοι «Γιατί να προσπαθήσεις αφού το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρεις», «Σιγά μη πετύχεις, τι ξέρεις εσύ από αυτά», «Θυμάσαι που στο έλεγα εγώ;».

Αν θέλεις λοιπόν να πετύχεις τους στόχους, μάθε να διαλέγεις τα σωστά «βιβλία» της ζωής σου, διάλεξε εκείνα που σου θυμίζουν τις επιτυχίες σου και την αξία σου.



epixeiro.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα