Ανεβάζει «στροφές» η εξοχική κατοικία σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο τομέας της εξοχικής κατοικίας σε Ελλάδα και Κύπρο σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς εξαιτίας της «καλής εικόνας» που εμφανίζει πλέον η χώρα προς τα έξω, των ελκυστικών τιμών μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αλλά και των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν το 2017.

Όπως τονίζουν έμπειροι κτηματομεσίτες τόσο η ελληνική οικονομία όσο και εκείνη της Κύπρου έχουν εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται και από τις τελευταίες αναβαθμίσεις μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Με «φόντο» την ανάπτυξη δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται σημαντικά έργα που αφορούν μεγάλα συγκροτήματα για παραθεριστικές κατοικίες και βίλες.

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», αλλά και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω της πλατφόρμας Airbnb αποτελούν, όπως εξηγούν οι ειδικοί, επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών ειδικά στην αγορά της εξοχικής κατοικίας. Υψηλά στην προτίμηση των αγοραστών βρίσκονται ακίνητα κυρίως παραθαλάσσια και με καλές τουριστικές υποδομές τα οποία σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν οι ξένοι όχι για να μείνουν αλλά για να τα εκμεταλλευτούν.

«Οι πολυτελείς βίλες στα νησιά μισθώνονται και μέσω εξειδικευμένων πρακτορείων και δικτύων» σημειώνουν οι κτηματομεσίτες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Algean Property, αναφέρεται πως οι πολυτελείς βίλες σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Ρόδο μισθώνονται με τιμές που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 30.000 ευρώ την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία οι αγοραστές προέρχονται από Σκανδιναβία, ΗΠΑ, Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία κ.α.) και Μέση Ανατολή και ζητούν βίλες των τριών έως τεσσάρων δωματίων, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, που έχουν θέα στη θάλασσα, βρίσκονται κοντά στην παραλία και κόστος μεταξύ 500.000 ευρώ και 1.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι Αραβες προτιμούν περισσότερο τις Κυκλάδες, ενώ οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τα Δωδεκάνησα. Οι τιμές μπορούν να κινηθούν πολύ ψηλότερα για συγκεκριμένες αναπτύξεις (π.χ. υψηλής αρχιτεκτονικής) και για συγκεκριμένες περιοχές.

Και στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία της PwC, φαίνεται ότι από το 2014 και μετά, η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα πολυτελείας ακολούθησε αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα, πέρυσι ο αριθμός συναλλαγών οικιστικών μονάδων αξίας άνω του €1,5 εκατ. σχεδον τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2014. Σημειώνεται, τέλος, ότι αυξημένο είναι το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών για το κυπριακό real estate ύστερα από την αλλαγή των κριτηρίων του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. Χαρακτηριστικό της αλλαγής αυτής είναι η άνοδος κατά 33% των πωλήσεων ακινήτων σε αλλοδαπούς το 2017. Τάση η οποία σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Λεμεσός και ακολουθεί η Πάφος και η Αμμόχωστος με υφιστάμενα ακίνητα αλλά και πολλά νέα έργα που βρίσκονται στα...σκαριά.



ered.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα