Αυτά είναι τα σπίτια που αλλάζουν χέρια

Μόνο τα «γερασμένα» ακίνητα που κατασκευάστηκαν τουλάχιστον 25 χρόνια πριν αλλάζουν χέρια σε μια έτσι και αλλιώς παγωμένη αγορά ακινήτων, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία για το 2017. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX σχεδόν δύο στα τρία ακίνητα που πουλήθηκαν πέρσι ( ποσοστό 64%) στην Αττική ήταν παλαιότερα της 25ετίας, ενώ μόλις 4% το ακινήτων που άλλαξαν χέρια ήταν νεόδμητα ή νέο. Το 17% της αγόρασε σπίτι 16 έως 25 ετών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου πέρσι προτιμήθηκαν σε ποσοστό 62% οι κατοικίες παλαιότερες της 25ετίας, ενώ ακίνητα νεότερα της 5ετίας αγόρασε μόλις το 5%.

Μέχρι 110 τετραγωνικά

Πέρα από την ηλικία η προτίμηση των αγοραστών σε ότι αφορά το μέγεθος ήταν επίσης ξεκάθαρη. Τα περισσότερα σπίτια που πουλήθηκαν πέρσι ήταν μέχρι μικρά και μεσαία μέχρι 110 τετραγωνικά μέτρα.

Ειδικότερα: 

Στην Αττική προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.) από τους 4 στους 10 (41%), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (35%),
ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71-110 τ.μ. που την προτίμησαν επίσης 4 στους 10 αγοραστές (43%), με δεύτερη επιλογή (19%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ., όπως και τα διαμερίσματα ως 50τ.μ. που επίσης προτιμήθηκαν από έναν στους 5 (19%), ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Τεράστια η ψαλίδα παλαιών – νέων

Η τάση αυτή για παλαιότερα και μικρότερα σπίτια εξηγείται από τους επαγγελματίες της αγοράς με δύο τρόπους: Πρώτον, οι αγοραστές προτιμούν τα μικρότερα σπίτι επειδή έτσι μειώνουν το φορολογικό βάρος, κυρίως του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον τα παλαιότερα σπίτι είναι αυτά που έχουν υποστεί και την μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Μάλιστα η διαφορά τιμής σε ένα σπίτι παλαιότερο της πενταετίας με ένα σπίτι νεότερο της πενταετίας είναι πολύ μεγάλη. Και αυτό γιατί η πρόσφορά είναι πάρα πολύ μικρή, καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει σταματήσει τελείως η οικοδομική δραστηριότητα, τα σπίτια που κατασκευάζονται κάθε χρόνο είναι ελάχιστα και τα περισσότερα προορίζονται για ιδιόχρηση και όχι για πώληση.

Και πάλι τα στοιχεία της RE/MAX δείχνουν την μεγάλη απόκλιση παλαιού – νέου: Στα Ιλίσια ένα σπίτι παλαιότερο της πενταετίας πωλείται με μέση ανώτερη τιμή τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό. Τα νεόδμητα στην ίδια περιοχή ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Στο Νέο Κόσμο τα παλιά σπίτια πωλούνται έως 850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και τα καινούργια ξεκινούν από τα 1.150 ευρώ το τετραγωνικό.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε προάστια όπως το Χαλάνδρι, ο Γέρακας και ο Χολαργός τα παλαιά σπίτια πωλούνται με μέση ανώτερη τιμή της τάξης των 1.200 – 1.3000 ευρώ, ενώ τα νεόδμητα (έως 5 ετών) ξεκινούν από τα 2.200 ευρώ.


του Κώστα Κετσιεντζή
insider.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα