ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών στη βιομηχανία

Οι βιομηχανίες έριξαν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών τους το Μάρτιο, σε μία εξέλιξη, που αποδίδεται τόσο σε αβεβαιότητες για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα όσο και στην ευρύτερη αναταραχή, που επικρατεί διεθνώς, εν μέσω στροφής των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και κλιμάκωσης της αντιπαράθεσής του με τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ, το οποίο και επισημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε εάν η τάση αυτή είναι συγκυριακή ή θα έχει συνέχεια.

Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία έκανε βουτιά 6,1 μονάδων στις 102,6 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει παραµένει υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (98,8 µον.). Την πτωτική τάση µεταξύ των βασικών µεταβλητών του δείκτη καθορίζει κυρίως η επιδείνωση των εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, που γίνεται έντονα αρνητική.

Eνθαρρυντικά μηνύματα για παραγωγή- απασχόληση

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες, όσον αφορά στην παραγωγή οι προβλέψεις για την εξέλιξή της τους προσεχείς 3-4 µήνες, διατηρούνται πολύ ευοίωνες καθώς το σχετικό ισοζύγιο διαµορφώνεται εκ νέου στις +26 µονάδες: σχεδόν µία στις τρεις βιοµηχανικές επιχειρήσεις προβλέπει συνέχεια στην άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και µόλις ένα 5% διατυπώνει απαισιόδοξη πρόβλεψη για µείωσή της.

Επιπρόσθετα, ο µέχρι τον προηγούµενο µήνα οριακά θετικός δείκτης (+1 µον.) στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 3 µονάδες, µε το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίµηνο να κινείται στο 8%, έναντι ενός 5% που αναµένει µείωσή της. Γενικά πάντως τους τελευταίους µήνες η απασχόληση στη Βιοµηχανία παραµένει περίπου σταθερή, παρόλο που η παραγωγή εµφανίζεται ενισχυµένη.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Μάρτιο µάλλον αρνητικές τάσεις, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις αβεβαιότητες που περιεγράφηκαν στην εισαγωγή. Έτσι οι θετικές εκτιµήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίµηνο αποκλιµακώνονται (+9 από +14 µον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς µήνες (+10 από +27 µον. ο δείκτης), µε το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να γίνεται έντονα αρνητικό (στις -13 από -2 µον.).



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα