Περισσότερες πωλήσεις αλλά λιγότερες εισπράξεις στο λιανεμπόριο

Περισσότερες πωλήσεις αλλά με λιγότερα έσοδα, λόγω περαιτέρω πτώσης των τιμών, σημείωσε το λιανεμπόριο τον Ιανουάριο του 2018, με την τάση αυτή να είναι περισσότερο εμφανής στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, κυρίως καθώς ο εν λόγω μήνας είναι ο πρώτος μήνας των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Ο γενικός δείκτης όγκου, από την άλλη, δηλαδή ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Η πραγματοποίηση περισσότερων πωλήσεων σε χαμηλότερες τιμές είναι ιδιαιτέρως εμφανής στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στην κατηγορία αυτή του λιανεμπορίου αυξήθηκε κατά 3%, ενώ την ίδια ώρα η αύξηση του δείκτη όγκου ήταν 5,3%. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2018, όπου η ομάδα «ένδυση - υπόδηση» κατέγραφε υποχώρηση των τιμών κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από την πορεία του τζίρου στα πολυκαταστήματα. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2018 πτώση 5,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, όμως σε σταθερές τιμές η πτώση ήταν μικρότερη, της τάξης του 3,8%. Τα πολυκαταστήματα, σημειωτέον, πωλούν κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, προϊόντα που κυρίως προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 0,1%, αλλά αύξηση του δείκτη όγκου κατά 1,2%, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε στην κατηγορία των φαρμακευτικών και καλλυντικών, όπου ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώθηκε κατά 0,2%, ενώ ο δείκτης όγκου σημείωσε αύξηση 2,4%. Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψε ο τζίρος στα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην κατηγορία αυτή αυξήθηκε κατά 13,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και ο δείκτης όγκου σημείωσε αύξηση κατά 16,4%.

Ανοικτά σήμερα

Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Μικρότερα, κυρίως, καταστήματα που δεν ανήκουν σε αλυσίδες αναμένεται να λειτουργήσουν έως τις 6 μ.μ. Από τη Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου έως και τη Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου τα καταστήματα θα λειτουργούν με το συνεχές εορταστικό και διευρυμένο ωράριο, δηλαδή από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Τη Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα ανοίξουν μετά τη 1 μ.μ. και επιτρέπεται να λειτουργούν έως τις 9 μ.μ., ενώ το Μ. Σάββατο θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τη Δευτέρα 9 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα