Κέρδη για όσους εξάγουν, δείχνουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων

του Δημήτρη Παφίλα

Όσες επιχειρήσεις ανοίγονται στο εξωτερικό αυξάνουν τη λειτουργική τους κερδοφορία, αντίθετα με όσες συνδέονται με λιανικές πωλήσεις και δίκτυα υπηρεσιών στην Ελλάδα, που κινούνται οριακά θετικά ή αρνητικά αποτυπώνοντας το νέκρωμα της αγοράς

Όσοι εξάγουν προχωρούν, αλλά στην Ελλάδα η οικονομία στη λιανική συνεχίζει να παραπατά και να κινείται ασθενικά. Η εικόνα αυτή αναδύεται από τα αποτελέσματα των εισηγμένων το 2017, καθώς οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις παράγουν, εξάγουν και αυξάνουν τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ενώ όσες συνδέονται με λιανικές πωλήσεις δίκτυα υπηρεσιών στην Ελλάδα κινούνται οριακά θετικά ή αρνητικά αποτυπώνοντας το νέκρωμα της αγοράς.

Σε δεύτερη ανάγνωση, στους ισολογισμούς τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών αναδεικνύουν την υγεία των εταιρειών που μπορούν να αυξάνουν τα κέρδη EBIΤDA, διαθέτοντας έτσι τα περιθώρια να πληρώνουν αυξημένους φόρους, τους τόκους δανείων και στο τέλος να μοιράζουν κέρδη. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις στις οποίες μειώνονται τα λειτουργικά κέρδη χάνουν την προηγούμενη δυναμική τους. Παράλληλα, υπάρχει μια τρίτη κατηγορία εταιρειών που παρά τις εξαγωγές εμφανίζουν κόπωση εξαιτίας της αδυναμίας ορισμένων διεθνών αγορών. Συμπερασματικά, αν η μείωση των εταιρικών φόρων είναι απαραίτητη για να γίνουν νέες επενδύσεις, άλλο τόσο επείγουσα είναι και μείωση των συντελεστών στην προσωπική φορολογία.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Επαναφορά σε κέρδη

Επέστρεψε δυναμικά σε κερδοφορία με 73,6 εκατ. ευρώ (1.254%) ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ (οικογένεια Στασινόπουλου) αφενός γιατί οι τιμές σε χαλκό και σίδερο ανακάμπτουν και αφετέρου το αλουμίνιο και οι τομείς σωλήνων και καλωδίων συνεχίζουν να προσφέρουν μερίδια αγοράς και λειτουργικά κέρδη. Τα τελευταία αυξήθηκαν κατά 30,6% αποτυπώνοντας τη δυναμική των εταιρειών που επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα τους, ώστε να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση (βλέπε ElvalHalcor).

Motor Oil: Σταθερή κερδοφορία και υψηλές επιδόσεις

Ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά λειτουργικά κέρδη ύψους 619 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23% φθάνοντας τα 7,8 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι αυξάνει τις εξαγωγές με tailor made λύσεις για όλους τους πελάτες της. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 315 εκατ. ευρώ, ενώ η μερισματική απόδοση παραμένει υψηλή με συνολικό μέρισμα 1,3 ευρώ ανά μετοχή. Ο όμιλος προετοιμάζεται να εκδώσει εταιρικό ομόλογο για λογαριασμό της θυγατρικής εταιρείας Coral που διαθέτει πρατήρια καυσίμων.

Ελληνικά Πετρέλαια: Ιστορικές επιδόσεις και ιδιωτικοποίηση

Ιστορικές επιδόσεις επιτυγχάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του 51% των μετοχών κινητοποιούν τα διεθνή κεφάλαια.

Μυτιληναίος: Η συγχώνευση φέρνει κέρδη

Η συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ στη Μυτιληναίος αποδίδει, καθώς το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 37,6% φθάνοντας τα 306 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά μειοψηφίας ανήλθαν σε 154,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 352%. Οι μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 3,5% απόδοση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή υπερπενταπλασιάστηκαν σε 1,08 ευρώ. Ο όμιλος προετοιμάζεται για επένδυση 400 εκατ. δολαρίων σε αλουμίνα και αλουμίνιο και μια νέα μονάδα φυσικού αερίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας λιανικής και φυσικού αερίου ξεπέρασε το μισό EBITDA του αλουμινίου, καθώς οι λιανικοί πελάτες ανέρχονται σε 90.000 πελάτες.

Τιτάν: Διατηρεί τη δυναμική του

Διατηρεί τη δυναμική του ο Τιτάν, καθώς τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 273 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω έκτακτων γεγονότων και απουσίας των περυσινών φορολογικών αναγνωρίσεων τα κέρδη μειώθηκαν κατά 66% - σε 42,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,05 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Ισχυρός ακόμη και με επιβράδυνση

Ακόμη και σε οικονομικό περιβάλλον επιβράδυνσης, ο ΟΠΑΠ διατηρεί τη δυναμική του. Ο ενοποιημένος τζίρος διατηρείται στα 4,4 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη EBIΤDA ανήλθαν σε 306 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 25,9%, στα 126,2 εκατ. ευρώ, ενώ το μέρισμα ανήλθε σε 0,40 ευρώ - πέραν της έκτακτης διανομής μερίσματος κερδών παρελθουσών ετών, ύψους 0,70 ευρώ. Εν όψει του Μουντιάλ και της σταδιακής απόδοσης των VLTs αναμένονται υψηλότερες επιδόσεις.

ΟΤΕ: Η αδύναμη λιανική επηρεάζει και τους δυνατούς

Κυριαρχεί ο ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η αδύναμη λιανική αγορά επηρεάζει και τους ισχυρότερους παίκτες. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διατηρήθηκαν σε 3,8 δισ. ευρώ, όπως και τα κέρδη EBITDA, τα οποία ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Δυνατό σημείο οι επενδύσεις στην καλωδιακή τηλεόραση, καθώς ο ΟΤΕ διεκδικεί βάσιμα αρκετές ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Φουρλής: Δυνατός στο εξωτερικό- ασθενική η λιανική

Ο όμιλος Φουρλή αυξάνει την κερδοφορία, αλλά η ασθενική λιανική αγορά τού στερεί την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς η μεγέθυνση στα Βαλκάνια, σε ό,τι αφορά το ΙΚΕΑ, είναι υψηλότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε μόλις 1,4%, στα 434 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών ανήλθαν σε 41,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8,7%.

Autohellas: Αυξάνει τα κέρδη και τους μετόχους

Σταθερή υψηλή κερδοφορία συνεχίζει να εμφανίζει η Autohellas, διατηρώντας την κυριαρχία στην αγορά ενοικιάσεως και μισθώσεων αυτοκινήτου. Με στόλο πάνω από 40.000 αυτοκίνητα, η εταιρεία διατηρεί υψηλά διαθέσιμα, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 40% στα 31,6 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα διεύρυνε το μετοχολόγιό της διαθέτοντας 1,75 εκατομμύρια μετοχές σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Επίκειται split της μετοχής και κινήσεις μείωσης του κόστους δανεισμού.

Συστήματα Sunlight - Γερμανός: Ισχυροποίηση

Η έκδοση εταιρικού ομολόγου έδωσε νέα δυναμική στην εταιρεία, καθώς ο τζίρος και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,4% και 28,2% αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 126% φτάνοντας τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Παπουτσάνης: Γύρισε σε κερδοφορία

Το γύρισμα σε κερδοφορία της Παπουτσάνης πιστώνεται στους κυρίους Γιώργο Γκάτζαρο και Μενέλαο Τασόπουλο, καθώς η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 420.000 ευρώ και EBITDA αυξημένο κατά 18%. Η Παπουτσάνης δραστηριοποιείται πλέον σε τρείς διακριτούς κλάδους: ξενοδοχειακή αγορά, παραγωγή τρίτων και σαπωνομάζες.

Aegean: Διπλάσια κέρδη

Διπλάσια κέρδη, ύψους 60,3 εκατ. ευρώ, και αυξημένα λειτουργικά κέρδη στα 120 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Aegean Airlines για το 2017, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία επωφελείται τόσο από την αύξηση των τουριστών στη χώρα μας όσο και από το δίκτυο προορισμών προς το εξωτερικό. Μετά τα αυξημένα κέρδη, η εταιρεία προχώρησε σε παραγγελία-μαμούθ, ύψους 5 δισ. ευρώ, για 42 Airbus της οικογένειας A320neo.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα