Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ από την Πανγαία τη διετία 2018-19

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους έως 700 εκατ. ευρώ στοχεύει να υλοποιήσει στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού εντός της επόμενης διετίας η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί ήδη από το 2013 και την εξαγορά της από την Invel, για τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της εταιρείας σε σχετική ανάλυση του στρατηγικού της σχεδίου για την ανάπτυξη της εισηγμένης τα επόμενα χρόνια, με αφορμή την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών της οικονομικής κρίσης, οι επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν επίσης στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,6 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από 338 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 986.000 τ.μ. και απόδοσης 7,8%, ενώ τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώσεις υπολογίζονται σε 120,5 εκατ. ευρώ. Για τα επόμενα δύο χρόνια όμως, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019, στόχος είναι η πραγματοποίηση επιπλέον αγορών ακινήτων αξίας μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές υπεραξιών και ανάκαμψης συγκεκριμένων τμημάτων της αγοράς ακινήτων, αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε νέες κατηγορίες.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι η διεύρυνση του «μείγματος» του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, το οποίο σήμερα αποτελείται σε ποσοστό 96,5% από κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Μελλοντικά, η διοίκηση στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από την αγορά γραφείων και καταστημάτων, με τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποτελούν το 65%-75% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Το υπόλοιπο 25%-35% θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από κτίρια logistics, φοιτητικές κατοικίες και ξενοδοχεία πόλης. Παράλληλα, προκειμένου να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, η εταιρεία αναμένεται να αξιοποιήσει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2019 προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ελεύθερη διασπορά της μετοχής. Στόχος είναι η ενίσχυση της μόχλευσης, με την άνοδο του δανεισμού από το 24,5% της καθαρής αξίας του χαρτοφυλακίου που είναι σήμερα, σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 35% και 45%, αντίστοιχο δηλαδή με τις άλλες μεγάλες ΑΕΕΑΠ του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η Εθνική Πανγαία έχει επενδύσει 24 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση δύο ακινήτων στην οδό Ερμού και στο Κολωνάκι, ενώ έχει υπογράψει και προσύμφωνο για την είσοδό της στον κλάδο των αποθηκών. Συνολικά για το 2018, η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.


kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα