Ξένα funds ζητούν ακίνητα από τις τράπεζες για Airbnb

Πολυκατοικίες, γραφεία και επαγγελματικά ακίνητα αναζητούν αρειμανίως τα ξένα funds στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου τα χρησιμοποιήσουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Αυτό επιβεβαιώνουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές που κάνουν λόγο για «τρομαχτική κινητικότητα» στην αγορά ακινήτων, καθώς ξένοι επενδυτές απευθύνονται στις τράπεζες για ακίνητα στην περίμετρο του ιστορικού κέντρου προκειμένου να αλλάξουν τη χρήση τους σε τουριστική (reposistioning).

Ισραηλινό fund απευθύνθηκε πρόσφατα σε μία από τις συστημικές τράπεζες ζητώντας να αγοράσει 900 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να τα μετατρέψει σε τουριστικά καταλύματα. Η συμφωνία δεν ευοδώθηκε λόγω «απαγορευτικού» discount 40% που ζητούσε το συγκεκριμένο fund, αλλά η προσέγγιση είναι ενδεικτική του τεράστιου ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό.

«Ξένο fund ήρθε στην τράπεζα και άνοιξε μπροστά μας τον χάρτη: δείξτε μας τι έχετε στο Κουκάκι, το Κολωνάκι, το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο κ.α.», αναφέρει στέλεχος άλλης τράπεζας που έχει στο χαρτοφυλάκιό της 3.500 ακίνητα έτοιμα προς πώληση.

Υβριδικό μοντέλο για τα καταλύματα του κέντρου

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και ελληνικές εταιρείες, για παράδειγμα αλυσίδες επίπλων, που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο. Οι εν λόγω εταιρείες αναζητούν κτήρια μόνο για το «κέλυφος», καθώς διατηρούν μόνο τους εξωτερικούς τοίχους των κτηρίων και ανακατασκευάζουν εξ ολοκλήρου το εσωτερικό τους.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ένα μοντέλο που κερδίζει έδαφος μεταξύ των τουριστικών επιχειρηματιών, είναι η κατασκευή ξενοδοχείων τριών αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία χρησιμοποιούνται ως διαμερίσματα Airbnb ή φοιτητικές κατοικίες (student housing) τους χειμερινούς μήνες.

Σημειώνεται ότι για τουριστική χρήση αναζητούνται ολόκληρα κτήρια, καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες –με πρόσφατο παράδειγμα την Ισπανία– έχει απαγορευτεί η διάθεση διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες για τουριστική εκμετάλλευση. Προκειμένου να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ενοίκων, οι ισπανικές αρχές περιορίζουν τη λειτουργία καταλυμάτων Airbnb μόνο σε ακίνητα που καταχωρούνται ειδικά για αυτόν τον σκοπό.


της Βάσως Αγγελέτου
insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα