Αυθαίρετα: Eρώτηση στη Βουλή για παράταση των μειωμένων προστίμων

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τo Υπουργείo Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά εύλογη παράταση στις ρυθμίσεις του ν.4495/17.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Ν.4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων προβλέπει και την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 102, « Μειώσεις και επιβαρύνσεις ενιαίου ειδικού προστίμου και καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής», για τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάγονται στις διατάξεις για την αναστολή επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 του ν.4495/17, η αίτηση υπαγωγής µαζί µε τα συνοδευτικά της στοιχεία και δικαιολογητικά µπορεί να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα µέχρι τις 8.11.2019.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας µπορεί να παραταθεί η ανωτέρω προθεσµία υπαγωγής.

Επιπλέον, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται σύµφωνα µε το Παράρτηµα Α΄, και µειώνεται όπου ειδικώς ορίζεται.

Το πρόστιµο µειώνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) κατά είκοσι τοις εκατό (20%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως τις 8.4.2018, β) κατά δέκα τοις εκατό (10%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από τις 9.4.2018 έως τις 8.10.2018, γ) κατά δέκα τοις εκατό (10%) αν ο αιτών υποβάλει τη µελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα µε τη δήλωση υπαγωγής.

Για την παραπάνω (α) περίπτωση είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση, πέραν της 08-04-2018,επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου που επικαλούνται την άποψη Τεχνικών Επιμελητηρίων, η υποβολή των φακέλων καθυστέρησε πέρα του τριμήνου από την έναρξη του ισχύοντος νόμου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί εύλογη παράταση, πέραν της 08-04-2018 και να μπορέσουν όλοι όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή;».


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα