Eνεργειακά σπάταλα τα κτίρια στην Ελλάδα

Της Μαριάννας Τζάννε

Ενεργειακά σπάταλα και οικονομικά ασύμφορα αποδεικνύονται τα κτίρια κατοικίας και τα δημόσια κτίρια, με τις ανάγκες σε θέρμανση και φωτισμό να εκτινάσσουν τη μέση ετήσια κατανάλωση αλλά και τις ετήσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών και Ελεγκτών Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι μονοκατοικίες κατατάσσονται στα πιο ενεργοβόρα κτίρια για το 2017, με μέση ετήσια κατανάλωση που αφορά κυρίως τη θέρμανση τις 341 κιλοβατώρες ανά τ.μ., ενώ ακολουθούν οι πολυκατοικίες με 242 κιλοβατώρες ανά τ.μ. Στα δημόσια κτίρια, αντίστοιχα, τα οποία καλύπτουν ανάγκες φωτισμού και θέρμανσης, πιο ενεργοβόρα είναι τα νοσοκομεία, τα οικοτροφεία και τα κλειστά γυμναστήρια (από 1.028 έως 1.214 κιλοβατώρες ανά τ.μ). Στις κατοικίες το πετρέλαιο παραμένει ο βασικός τροφοδότης ενεργειακής κατανάλωσης (με 61%) και ακολουθεί η ηλεκτρική ενέργεια (25,7%). Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει χαμηλότερα ποσοστά, που αντιστοιχούν στο 13,46% των πολυκατοικιών και μόλις στο 1,61% στις μονοκατοικίες. Αντίστοιχα, στο ενεργειακό ισοζύγιο στα δημόσια κτίρια υπερτερεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με 59% και ακολουθεί το πετρέλαιο με σχεδόν 30%.

Παρά την καταλυτική συνδρομή του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» στην εξοικονόμηση ενέργειας, η Πολιτεία έχει καθυστερήσει δραματικά τις πολιτικές αναβάθμισης των κτιρίων, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να απειλεί την Ελλάδα με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τον περασμένο Απρίλιο η χώρα μας όφειλε να έχει υποβάλει στις υπηρεσίες της E.E. την επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης για τα εμπορικά κτίρια και τις κατοικίες με βάση τις απαιτήσεις της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (Οδηγία 2012/27/ΕΕ). Για την καθυστέρηση, η επιτροπή απέστειλε πρόσφατα προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα με την οποία την καλεί να απαντήσει εντός δύο μηνών, διαφορετικά απειλεί ότι θα κινήσει τις διαδικασίες της παραπομπής. Η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θεσπίζει απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την ανακαίνιση του συνολικού κτιριακού αποθέματος. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις για την ανακαίνιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων. Το πρόσφατο Βατερλό του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργοποίηση του νέο προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» αποτελεί άλλο ένα μνημείο καθυστερήσεων και στρεβλού σχεδιασμού. Το πρόγραμμα, που είχε εξαγγελθεί πριν από έναν χρόνο, βάλτωσε στις διαδικασίες της αναθεώρησης του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ο οποίος δημοσιεύτηκε το προηγούμενο καλοκαίρι αλλά με ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο. Μέχρι τη δημοσίευση του αναθεωρημένου κανονισμού κτιρίων που να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2010/30/Ε.Ε., τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενέργειας του ΕΣΠΑ τελούσαν σε καθεστώς αιρεσιμότητας, δηλαδή σε καθεστώς αδράνειας χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους.

Τις τελευταίες μέρες δε, όπου φάνηκε να είναι όλα έτοιμα, το ηλεκτρονικό σύστημα κατακρημνίστηκε λόγω της μαζικής προσέλευσης του κόσμου, την ώρα που η συμβολή των προγραμμάτων αυτών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού πλούτου μας είναι καταλυτική. Υπολογίζεται ότι οι κατοικίες θα είχαν πάνω από 60% εξοικονόμηση ενέργειας εάν κατασκευάζονταν με τις προδιαγραφές του νέου ΚΕΝΑΚ. Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ο νέος ΚΕΝΑΚ -nZEB, ο οποίος θα περιλαμβάνει και όλες τις προδιαγραφές για τα κτίρια με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Για την περίοδο από 2011 έως 2017 και με βάση τα ενεργειακά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν, το μεγαλύτερο ποσοστό (πλησιάζει το 60%) κατατάσσεται στην κατηγορία Ε-Η, δηλαδή με υψηλές απαιτήσεις σε ψύξη - θέρμανση και ιδιαίτερα ενεργοβόρα κτίρια (κατασκευής προ του 1980). Το 37,6% είναι Γ-Δ (έχουν κατασκευαστεί με τους κανονισμούς θερμομόνωσης αλλά χρήζουν καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς) και μόνο το 2,74% είναι Α-Β, δηλαδή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα