Deals στα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη λόγω και λιμανιού

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σημαντικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, η οποία επωφελείται από την παραχώρηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης στην κοινοπραξία των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd. και Terminal Link SAS. Η ενίσχυση της κρουαζιέρας και βέβαια της εμπορευματικής δραστηριότητας στην πύλη εισόδου της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην τοπική αγορά ακινήτων.

Οι συναλλαγές

Σύμφωνα με έκθεση του μεσιτικού δικτύου Δανός/BNP Paribas, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες συναλλαγές που έλαβαν χώρα το δεύτερο εξάμηνο, μία από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις σχετίζεται με την απόκτηση από την Grivalia Properties του ιστορικού ακινήτου Όλυμπος Νάουσα. Η εισηγμένη, από κοινού με την εταιρεία Μακεδονικά Ξενοδοχεία, πλειοδότησε με 5,46 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό της Eurobank τον περασμένο Ιούλιο, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε, τυπικά, αρχές Δεκεμβρίου.

Το έργο, που θα υλοποιήσει η συνδεδεμένη με την Grivalia Properties, Grivalia Hospitality, προβλέπει την μετατροπή του κτηρίου, που βρίσκεται στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην λεωφόρο Νίκης 5, σε boutique hotel. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της μετασκευής του σε ξενοδοχείο με δυναμικότητα 50 δωματίων, μέχρι τη θερινή σεζόν του 2019. Πρόκειται για επένδυση, της τάξης των 6-7 εκατ. ευρώ.

Η λίστα των συναλλαγών, που ολοκληρώθηκαν τυπικά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, περιλαμβάνει την απόκτηση του 43,63% της αγοράς Μοδιάνο από την One Outlet. Η εταιρεία θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ με στόχο την ανακαίνιση της αγοράς που θα επαναλειτουργήσει τέλος 2019-αρχές 2020.

Όπως σημειώνει η Δανός / BNP Paribas, από τις αρχές του 2017, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους για την μακροπρόθεσμη μίσθωση ή την αγορά κτηρίων ιδίως στο κέντρο της πόλης με στόχο την μετατροπή τους σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Τιμές - αποδόσεις

Όσον αφορά τις τιμές, στις κατοικίες μειώθηκαν σε ποσοστό 0,1% στην Αθήνα, 0,6% στη Θεσσαλονίκη και 0,4% σε άλλες μεγάλες πόλεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα γραφεία, η ζήτηση επικεντρώνεται σε υψηλής ποιότητας χώρους, επιφάνειας 100-200 τ.μ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε 8-9%. Ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά γραφείων είναι πενιχρό και σχετίζεται κυρίως με τη χαμηλή ποιότητα των υφιστάμενων ιδιοκτησιών, αλλά και με το γεγονός ότι λιγοστές διεθνείς εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη.

Στην οδό Τσιμισκή, η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 800 έως 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το εύρος του μισθώματος γραφείων είναι από 3,5 έως 9 ευρώ / τ.μ.

Στα εμπορικά καταστήματα, η Τράστορ ΑΕΕΑΠ απέκτησε το ακίνητο (2,3 χιλιάδες τ.μ.) της εταιρείας Φωκάς, έναντι τιμήματος 8,4 εκατ. ευρώ. Ένα καινούργιο εμπορικό κατάστημα, εμβαδού 530 τ.μ., που αναμένεται να βγει προς πώληση στην αγορά, βρίσκεται στις οδούς Τσιμισκή και Αριστοτέλους και ανήκει στο ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Σχετικά με τις αποδόσεις των εμπορικών καταστημάτων ανέρχονται σε 7% στην οδό Τσιμισκή και σε 7,5-8% σε δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα