Καλύτερο μπόνους για τους εργαζομένους η εργασιακή ασφάλεια

«Αυτό που εκτιμούν πλέον περισσότερο οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση είναι η σταθερότητα και η συνέπεια που αυτή τους επιδεικνύει». Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Δημήτρης Γκανούδης, γενικός διευθυντής της Great Place to Work Hellas, αναφερόμενος στις αλλαγές των κριτηρίων αξιολόγησης των εργαζομένων, τις οποίες έχει επιφέρει αναπόφευκτα η οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής θεσμός συμπληρώνει στην Ελλάδα φέτος 16 χρόνια και την επόμενη Κυριακή, 1η Απριλίου, θα δημοσιευθούν κατ’ αποκλειστικότητα στην «Κ» τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης για την ανάδειξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Βεβαίως, δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι που έχουν αλλάξει την οπτική γωνία με την οποία βλέπουν τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Είναι και οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες αναγκαστικά διαφοροποίησαν το μείγμα και τη μορφή των παροχών που προσφέρουν στο προσωπικό τους. «Οι εταιρείες που δεν αντιμετώπιζαν την εκπαίδευση και τη διασκέδαση των εργαζομένων απλώς ως μια υποχρέωση, βρήκαν εναλλακτικές λύσεις για να στηρίξουν αυτές τις παροχές», αναφέρει ο κ. Γκανούδης και δίνει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε ό,τι αφορά τις παροχές εκπαίδευσης, αρκετές επιχειρήσεις αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα εσωτερικά (in house) και ανέλαβαν τον ρόλο του μέντορα παλιά και έμπειρα στελέχη τους.

Εθελοντισμός

Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και τις δράσεις ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, αρκετές εταιρείες εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές, έστω και με χαμηλότερο προϋπολογισμό. Δεν είναι λίγες εκείνες που επέλεξαν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων τους μέσω της ανάπτυξης του εθελοντισμού. Το πόσο θετικά ή αρνητικά εκλαμβάνουν κάποιες παροχές οι εργαζόμενοι σχετίζεται, βεβαίως, και με τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Οι νέας ηλικίας, για παράδειγμα, δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχουν αρκετές επιχειρήσεις, ενώ οι μητέρες εστιάζουν, φυσικά, στα προνόμια που προστατεύουν τη μητρότητα, όπως είναι το ευέλικτο ωράριο και τα επιδόματα για βρεφονηπιακό σταθμό.

Ενα στοιχείο το οποίο οι εργαζόμενοι βίωσαν αρνητικά τα χρόνια της κρίσης είναι περικοπές σε προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που συχνά παρέχουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις βάσει συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί σε αρκετούς εργαζόμενους, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, τα εν λόγω προγράμματα να μοιάζουν με πολυτέλεια, όμως για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον «διαγωνισμό» πρόκειται για μία από τις πλέον συνηθισμένες παροχές. «Οι όποιες περικοπές, λοιπόν, δημιουργούν θλίψη, διότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι χάνουν κάτι από τα κεκτημένα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκανούδης.

Η αξιολόγηση των εταιρειών στο πλαίσιο του Great Place to Work γίνεται κατά 1/3 βάσει της παρουσίασης των πρακτικών από την πλευρά των εργοδοτών και κατά 2/3 από τις απαντήσεις που δίνουν ανώνυμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτό μάλιστα το στοιχείο διαφοροποιεί τον εν λόγω θεσμό από άλλους παρόμοιους και ωφελεί τις ίδιες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ποικιλοτρόπως. Κατ’ αρχάς οι επιχειρήσεις που διακρίνονται παρατηρούν ότι στη συνέχεια αυξάνεται ο αριθμός και κυρίως η ποιότητα των βιογραφικών που δέχονται, γεγονός που τους επιτρέπει να επιλέξουν πολύ καλύτερα στελέχη. Σε όσους εργάζονται ήδη στην επιχείρηση, η διάκρισή της τους κάνει υπερήφανους και συχνά πιο αφοσιωμένους σε αυτήν.

Για τις εταιρείες, τέλος, που δεν διακρίνονται το όφελος έγκειται στο ότι πιθανώς να κινητοποιηθούν οι διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού και να εντοπίσουν τα σφάλματα και τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση του προσωπικού τους.


kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα