Γιατί η Γερμανία χάνει το τρένο της ψηφιακής καινοτομίας

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η πλέον ανταγωνιστική, χάρη στην ισχυρή βιομηχανία της, δηλαδή η Γερμανία, κινδυνεύει να μείνει πίσω στις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Γερμανία έχει ορισμένους από τους καλύτερους μηχανολόγους και 11 από τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σε όλο τον κόσμο. Εχει, όμως, χάσει ένα σημαντικό μέσο: το τρένο της ψηφιακής καινοτομίας. Το τρένο αυτό τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ η Γερμανία προσπαθεί να το ακολουθήσει με τα παλιά συμβατικά της οχήματα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία όσον αφορά την ποιότητα των βιομηχανικών προϊόντων της. Ωστόσο, την πρωτοκαθεδρία στην καινοτομία σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία έχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα κορυφαίο ψηφιακό προϊόν. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμία γερμανική ιστοσελίδα μεταξύ των 100 ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η χώρα καταλαμβάνει μόλις την 9η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Οι διοικήσεις τους είναι συντηρητικές, έχουν έλλειμμα εργαλείων και οι πολιτικοί δεν τις στηρίζουν.

1. Τα προβλήματα με τις διοικήσεις αφορούν κυρίως το άκαμπτο ιεραρχικό καθεστώς. Οι περισσότεροι γερμανικοί οργανισμοί έχουν δομή πυραμίδας και κάθε υπάλληλος αναφέρεται στον άμεσο προϊστάμενό του. Η καθημερινότητα στους χώρους εργασίας είναι μια ατελείωτη σειρά από μηχανορραφίες και επιρρίψεις ευθυνών. Οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ένας υπάλληλος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται ρητή έγκριση για να πειραματιστεί και να καινοτομήσει. Η καινοτομία προϋποθέτει στοιχειώδη δημιουργική ελευθερία και αυτονομία.

2. Σε ό,τι αφορά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι γερμανικές επιχειρήσεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παραμένει ο συνήθης τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους υπαλλήλους. Προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποια σχέδια, οι Γερμανοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Excel. Η Γερμανία φημίζεται για τους υπερβολικά αυστηρούς κανόνες της περί προστασίας δεδομένων. Οσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα αναγκάζονται να διασφαλίζουν τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων, την εξάλειψη κάθε στοιχείου ταυτότητας και την αποθήκευσή των δεδομένων σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο. Αυτοί οι αυστηροί κανόνες είναι ένας από τους λόγους που αναγκάζουν τις γερμανικές επιχειρήσεις να παραμένουν προσηλωμένες στα παλιά τους εργαλεία.

3. Επιπλέον, οι πολιτικοί ταγοί δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Η Αντρέα Νάλες των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε προσφάτως πως ο ψηφιακός καπιταλισμός είναι ο εχθρός των κοινωνικά αποδεκτών αγορών, ενώ η Αγκελα Μέρκελ, καγκελάριος και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, έχει αποκαλέσει το Διαδίκτυο «αχαρτογράφητο έδαφος». Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολιτικοί ταγοί της Γερμανίας αμελούν την ψηφιακή υποδομή της χώρας. Στα τέλη του 2016, μόλις το 2% των γερμανικών ευρυζωνικών συνδέσεων λειτουργούσε μέσω καλωδιακών δικτύων οπτικών ινών. Ετσι, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της επαρχίας λειτουργούν με αργό Ιντερνετ.

4. Η Γερμανία έχει έλλειμμα εργατικού δυναμικού με εξειδικευμένες δεξιότητες. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές επειδή δεν μπορούν να εντοπίσουν το κατάλληλο προσωπικό. Η αιτία είναι ότι τα γερμανικά σχολεία δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η Γερμανία πρέπει να επενδύει σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως στην τεχνολογική υποδομή των σχολείων, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα