Οι τράπεζες αγοράζουν τα μισά ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί

Στα «χέρια» των τραπεζών κατέληξαν τα μισά από τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειστηριασμό τον Μάρτιο -τον πρώτο μήνα κανονικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μία μόνο από τις συστημικές τράπεζες αγόρασε 200 ακίνητα τον Μάρτιο, από τους 400 περίπου πλειστηριασμούς που επίσπευσε η ίδια. 

«Αγοράζουμε 50-100 ακίνητα την εβδομάδα», αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, σε μια προσπάθεια των τραπεζών να στηρίξουν, αλλά και να τονώσουν, την αγορά ακίνητων που είχε «παγώσει» τα εννέα χρόνια της κρίσης, με τις τιμές να κατρακυλούν άνω του 40%.

Ανάλογη στρατηγική ακολουθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, επιβεβαιώνουν πηγές του κλάδου, υπό την πίεση των δανειστών για μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι στο «σφυρί» οι τράπεζες βγάζουν επιχειρηματικά ακίνητα και πολυτελείς κατοικίες. «Εάν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, προχωρούμε σε πλειστηριασμό», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στα 10 δισ. ο στόχος των εισπράξεων από πλειστηριασμούς έως το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των NPEs μέσω πλειστηριασμών κατά 10,6 δισ. ευρώ έως το 2019.

Από το ποσό αυτό, τα 7,5 δισ. θα προέλθουν από επιχειρηματικά δάνεια, 2,9 δισ. από στεγαστικά και μόλις 200 εκατ. από καταναλωτικά δάνεια, αφού ελάχιστα καταναλωτικά έχουν ακίνητα ως εξασφάλιση.

Το ζήτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουν οι τράπεζες τα ακίνητα που συσσωρεύουν. Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η διαχείριση των ακινήτων που έχουν έρθει στην κατοχή των τραπεζών από πλειστηριασμούς αποτελούν «εφιάλτη» και συνεπάγονται υψηλό κόστος.

Στόχος τους, λοιπόν, είναι να ρευστοποιήσουν τα ακίνητα αυτά αλλά με «προσεκτικά βήματα», καθώς μια μαζική διοχέτευση χιλιάδων ακίνητων στην αγορά θα βύθιζε τις τιμές.

Πάντως, η αγορά των ακινήτων έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» –ιδίως στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές– αφού ξένα ιδίως funds δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται στα ακίνητα μεγάλης αξίας –όπως πολυκατοικίες και εμπορικά ακίνητα/κτήρια– και όχι σε μικρά διαμερίσματα και καταστήματα, τα οποία αναμένεται να ομαδοποιηθούν και να πωληθούν σε «πακέτα».



insider.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα