Η τεχνολογία μεταμορφώνει την αγορά των ακινήτων

Η τεχνολογική εξέλιξη και οι επιπτώσεις της στον κλάδο των ακινήτων έχουν αρχίσει να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην στρατηγική των μεγαλύτερων επενδυτικών και συνταξιοδοτικών ταμείων που επενδύουν στον κλάδο των ακινήτων παγκοσμίως.

Περίπου 60 εκπρόσωποι θεσμικών επενδυτών συναντήθηκαν χθες το πρωί στις Κάννες στην πρώτη ημέρα διεξαγωγής της έκθεσης MIPIM 2018 σε μια συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» και ανέλυσαν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που συνεπάγονται της τεχνολογικής προόδου.

Κοινό συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι ο κλάδος των ακινήτων πρέπει να ενισχύσει την τεχνογνωσία του γύρω απ’ τα θέματα αυτά καθώς η τεχνολογία έχει εισχωρήσει «για τα καλά» στον τομέα των ακινήτων και ειδικά στα γραφεία. Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας διαπιστώθηκε ότι το 55% των επενδυτών είχαν αλλάξει την επενδυτική τους στρατηγική λόγω των πιθανών επιπτώσεων της τεχνολογίας τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, ενώ σε ποσοστό 40% οι επενδυτές απάντησαν ότι σχεδιάζουν να το πράξουν στο άμεσο μέλλον.

Τι «βλέπουν» οι επενδυτές

Πολλοί από τους συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι αρκετοί επενδυτές και fund μπορεί να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση της τεχνολογικής προόδου. Ενας από τους συντονιστές της ενότητας ήταν ο επικεφαλής του τμήματος ακινήτων της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Andy Pyle δήλωσε ότι οι συζητήσεις αποκάλυψαν ότι οι επενδυτές αναζητούσαν ολοένα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και τοποθεσίες συνδεδεμένα με την τεχνολογική πρόοδο, ιδιαίτερα στον κλάδο των γραφείων.

Ο Andrew Stainer, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της AXA Investment Managers – Real Asset τόνισε ότι «το real estate είχε την τάση να είναι σχετικά «αργό» και λιγότερο «ευκίνητο» αλλά οι πελάτες του περιμένουν περισσότερα. Οποτε και η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί. Ο κίνδυνος της απαξίωσης είναι ο μεγαλύτερος».

Ο Ciaran Carvalho, συνεργάτης της CMS υπογράμμισε ότι «το μέλλον των γραφείων παραμένει ευοίωνο» και πως οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι πιο… προσαρμοστικοί. Από την άλλη πλευρά, ο Andrew Allen, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος έρευνας και στρατηγικής ακινήτων στην Aberdeen Standard Investment, τόνισε ότι «η αστικοποίηση ήταν μονόδρομη τάση η οποία επίσης αμφισβητήθηκε». Τέλος, ο Jose Pellicer, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Rockspring Property Investment Managers δήλωσε ότι «όσο τα προάστια είναι βιώσιμα και έχουν καλές υποδομές, θα πρέπει να βρίσκονται στα επενδυτικά ραντάρ».



ered.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα