Η Apple κοντράρει την Google με το iPad των 299 δολαρίων

Η Apple ετοιμάζεται να συγκρουστεί με την Google στην εκπαίδευση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η δημιουργός των iPhone κυκλοφόρησε μια συσκευή ειδικά για σχολεία και μαθητές: Ένα καινούργιο iPad που ανταγωνίζεται τα φθηνά Chromebook laptop, που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα αμερικανικά σχολεία. Η Apple παρουσίασε και μια καινούργια εκπαιδευτική υπηρεσία η οποία ονομάζεται Shcoolwork, και θα ανταγωνιστεί το αντίστοιχο λογισμικό της Google.

Το νέα iPad έχει οθόνη 9,7 ιντσών και κοστίζει 299 δολάρια για τους μαθητές και τα σχολεία και 329 δολάρια για όλους τους υπόλοιπους χρήστες. Στέλεχος της εταιρείας δήλωσε ότι το νέο iPad είναι «ταχύτερο από οποιοδήποτε Chromebook» κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης σε σχολεία του Σικάγο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple παρουσίασε συσκευές που προορίζονται για χρήση στην εκπαίδευση από το 2012, όταν είχε ξεκινήσει ένα εργαλείo για την δημιουργία e-book για το iPad.

Την Δευτέρα, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις της Apple, η Google και η συνεργαζόμενη με αυτή AsusTek Computer ανακοίνωσαν ένα tablet κόστους 329 δολαρίων που «τρέχει» το ίδιο λογισμικό με το Chromebook. Τα περισσότερα tablets λειτουργούν με το λογισμικό Android.

Υπολογίζεται ότι μόλις το 17% τον αγορών που γίνονται για λογαριασμό μαθητών στις ΗΠΑ αφορά προϊόντα της Apple, σύμφωνα με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου του 2017 της Futuresource Consulting. Το 60% αφορά συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Google και 22% της Microsoft. Αν και τα Macs και iPads αποτελούν μόλις το 20% των πωλήσεων της Apple, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι μια βασική αγορά για την προώθηση μελλοντικών πωλήσεων.

Με το φθηνότερο iPad και την νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα που λανσάρει, η Apple στοχεύει στο να αυξήσει την επιρροή της στην εκπαίδευση. Όμως, το νέο φθηνότερο tablet μπορεί να αυξήσει και τις πωλήσεις στο γενικό κοινό.

Αν και η μονάδα iPad πρόσφατα άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, η ζήτηση για tablets παραμένει αδύναμη. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η συγκεκριμένη αγορά μειώθηκε κατά περίπου 7% το 2017. Η Apple κυριαρχεί στην αγορά των tablets και οι αναλυτές θεωρούν πως το νέο της μοντέλο μπορεί να αναβιώσει την ζήτηση.

Εκτός όμως από τη συσκευή η Apple δίνει ιδιαίτερη σημασία και στο λογισμικό που μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία μιας τάξης. Έτσι μέσω του Schoolwork οι δάσκαλοι μπορούν να αναθέτουν εργασίες στους μαθητές και να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Μάλιστα η εταιρεία παρουσίασε και μια νέα υπηρεσία με την ονομασία Classkit η οποία επιτρέπει σε προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές που εντάσσονται στο Schoolwork. Έτσι οι δάσκαλοι θα μπορούν να στέλνουν στους μαθητές τους συγκεκριμένα κομμάτια μιας εφαρμογής για το διάβασμα τους. Οι νέες εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες των Ιούνιο.



insider.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα