Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 21,1 εκατ. ευρώ το 2017

Σημαντικά βελτιωμένη ήταν η εικόνα του ομίλου Alpha Bank για τη χρήση του 2017 σε όρους ρευστότητας, μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παράλληλα παρουσίασε θετικό τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, η τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 21,1 εκατ. ευρώ έναντι 42,3 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ αν δεν υπολογιστούν οι ζημίες από δραστηριότητες που διακόπηκαν, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 89,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. το 2016.

Στην ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το επιτελείο της Alpha Bank χαρακτήρισε το 2017 έτος-σταθμό για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση της ρευστότητας και την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας. Τονίστηκε ακόμα ότι η τράπεζα βασίζεται πλέον σε ισχυρά θεμέλια, ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τα κύρια λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στα 2,32 δισ. ευρώ (+0,9%), ενώ αν συνυπολογιστούν και τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις (κυρίως κέρδη από την πώληση ομολόγων και τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου), τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 2,46 δισ. ευρώ (+3,3%).

Οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ (-0,4%), ενώ αν συνυπολογιστούν και έκτακτες δαπάνες (κυρίως η πρόβλεψη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου), τότε το σύνολο των δαπανών ανήλθε στο 1,29 δισ. ευρώ (+5,5%). Τα κέρδη προ προβλέψεων ήταν 1,17 δισ. (+1,1%), ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 165,1 εκατ. ευρώ έναντι -9,7 εκατ. το 2016. Οι προβλέψεις για τη χρήση του 2017 ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ (-13,9%).



Στελέχη της Alpha Bank επισημαίνουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) 18,3% και ίδια κεφάλαια (ενσώματα) ύψους 9,2 δισ. – τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από τις πρόσθετες προβλέψεις (μετά φόρων) 1,1 δισ. από την εφαρμογή του IFRS 9, και βάσει των μεταβατικών διατάξεων για το 2018, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 18,3%, ενώ η συνολική επιβάρυνση στο τέλος της 5ετίας θα είναι 240 μ.β.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η τράπεζα πέτυχε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 2,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (και κατά 1,8 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο 2017), ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση περιορίστηκαν στα 16,6 δισ. ευρώ (-3 δισ. σε ετήσια βάση). Ετσι, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 34,9% έναντι 37,3% το 2016. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής συνολικού υπόλοιπου 3,7 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζει δύο ακόμη ανάλογες συναλλαγές. Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον όμιλο αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (+1 δισ. στο δ΄ τρίμηνο), συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA κατά 6,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το υπόλοιπο του ELA στο τέλος του 2017 διαμορφώθηκε στα 7 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο μειώθηκε περαιτέρω στα 5 δισ. ευρώ.

Με αφορμή τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, δήλωσε: «Το έτος 2017 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την Alpha Bank, καθώς τα ετήσια αποτελέσματα παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς. Κατά το 2017, συνεχίσαμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, καθώς οι εκταμιεύσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ». «Κατά το έτος 2018», υπογράμμισε ο κ. Μαντζούνης, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, καθώς και για την πλήρη εξάλειψη του ELA, την αύξηση των εσόδων που δεν προέρχονται από τόκους, παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου μας».



kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα