Πωλήσεις ακινήτων αξίας 8,8 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Εσοδα της τάξεως των 8,82 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση σειρά ακινήτων και οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Auction. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία GNA IΚΕ απέκτησε κτίριο στο κέντρο της Πάτρας (Αγ. Νικολάου 8), η εταιρεία KGS Development αγόρασε κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου (Βασ. Κωνσταντίνου 6) και η 3Κ Τεχνική Α.Ε. πλειοδότησε για την απόκτηση του 66,6% εξ αδιαιρέτου ξενοδοχείου «Ηνίοχος» στην οδό Βερανζέρου 6 στο κέντρο της Αθήνας.

Αγοραστές βρήκαν επίσης βιομηχανικό οικόπεδο στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, που αποκτήθηκε από εταιρεία εκκοκκιστήρια βάμβακος (Αφοί Νικ. Καραγεωργίου ΑΒΕΕ), όπως επίσης και τρία οικόπεδα στην περιοχή Σαμπάριζα Ερμιόνης που αποκτήθηκαν από την εταιρεία Χρ. Τσομπανίδης Χωματουργικά Εργα. Τέλος, η OTUS Ξενοδοχειακή πλειοδότησε για τη μακροχρόνια μίσθωση αγροτεμαχίου όμορου στο Σανατόριο Μάνα στην περιοχή Κορφοξυλιά Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί σειρά νέων διαγωνισμών το 2018, με έμφαση στην αξιοποίηση λιμενικών υποδομών για τη δημιουργία μαρινών, αλλά και στον κλάδο του ιαματικού τουρισμού, ο οποίος συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα του Enterprise Greece, ο κ. Αρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, η ευνοϊκή χρονική συγκυρία επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προς αξιοποίηση επτά ακίνητα που περιλαμβάνουν και ιαματικές πηγές στην Κύθνο, στις Θερμοπύλες, στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, στον Κονιαβίτη, στην Αιδηψό, στην Υπάτη και στο Πλατύστομο.

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο, εντός του 2018 δρομολογείται η αξιοποίηση των ακινήτων σε Κύθνο, Φθιώτιδα, Καμένα Βούρλα και Κονιαβίτη και εντός 2019 των πηγών σε Αιδηψό, Θέρμες Πλατυστόμου και Λουτρά Υπάτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα που ξεπερνούν τα 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας, δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τους τυπικούς ξένους επισκέπτες, δείγμα των σημαντικών ωφελειών που μπορούν να προκύψουν σε οικονομικό επίπεδο από την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών και την προσέλκυση των εκπροσώπων και αυτού του τμήματος της τουριστικής βιομηχανίας.



kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα