Μετά από 4 χρόνια αναμονής ξεκίνησαν τα έργα στο Ξενία Σκιάθου

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που πλειοδότησε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακατασκευή του Ξενία Σκιάθου Νοτιοδυτική στην περιοχή Κουκουναριές, νοτιοδυτικά του νησιού, η Τεχνική Ναθαηλίδη (ΤΕ.ΝΑ.) είχε μπροστά της μία δύσκολη άσκηση. Θα έπρεπε για τέσσερα χρόνια στη σειρά να αναδιαμορφώνει συνεχώς το επενδυτικό πλάνο της που αφορά την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Ξενία και την υλοποίηση παραθεριστικού τουριστικού χωριού. Κι αυτό επειδή χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένας γραφειοκρατικός και αδειοδοτικός Γολγοθάς, ώστε αρχές Μαρτίου, η τεχνική εταιρεία, με εργοληπτικό πτυχίο έκτης τάξης, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση δόμησης.

Ένα από τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσει η ΤΕ.ΝΑ. αφορούσε και απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία έθετε αυστηρούς περιορισμούς και κόντεψε ουσιαστικά να τινάξει στον αέρα την επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ξεκίνησαν οι εργασίες

Εν τέλει, η ΤΕΝΑΜΑΡ, θυγατρική της ΤΕ.ΝΑ. που υλοποιεί το έργο, έχει ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής με στόχο το ανακαινισμένο Ξενία να ανοίξει τις πύλες του το επόμενο καλοκαίρι. Μαζί με αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί τμήμα των κατοικιών του παραθεριστικού τουριστικού χωριού, όπως και το σύνολο των παραθαλάσσιων οικιστικών μονάδων που έχει αναπτύξει σε παρακείμενη (ανεξάρτητη από το δημόσιο ακίνητο που απέκτησε μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ) στο Ξενία Σκιάθου έκταση. Έως σήμερα, η τεχνική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει στο Ξενία, που κατασκευάστηκε το 1963 και έχει χαρακτηριστεί, μερικώς, διατηρητέο, τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και στήριξης.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των πτερύγων των δωματίων στους δύο ορόφους του Ξενία δυναμικότητας 16 δωματίων ανά όροφο και συνολικά 64 κλινών. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έκταση άνω των 4 στρεμμάτων.

Το παραθεριστικό τουριστικό χωριό θα εκτείνεται, δίπλα στο Ξενία, σε επιφάνεια άνω των 6 στρεμμάτων, με τη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 2,3 χιλιάδες τ.μ. Θα περιλαμβάνει κτηριακό συγκρότημα με ανεξάρτητα δωμάτια μονώροφα και διώροφα των οποίων ο συνολικός αριθμός θα ανέρχεται σε 57. Από αυτά, τα 23 θα βρίσκονται σε όροφο συνολικής δυναμικότητας 114 κλινών, σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη. Ακόμη, σε έκταση 2,1 στρεμμάτων θα αναπτυχθούν δέκα κατοικίες.

Συνολικά, η έκταση του Ξενία είναι 66 στρέμματα, με τη δασική επιφάνεια, που θα αναδείξει και θα προστατεύσει η εταιρεία, να ξεπερνάει το 53% του ακινήτου.

Τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών (αυτών που ανήκουν στο τουριστικό παραθεριστικό χωριό και στην παρακείμενη έκταση) έχει αναλάβει η εταιρεία Elivi Skiathos.

Το έργο σηματοδοτεί την είσοδο της τεχνικής εταιρείας με πτυχίο έκτης τάξης στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το 2016 η ΤΕΝΑ παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 1,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 17,3 εκατ., μεγέθη που μειώθηκαν σε ποσοστό 55% και 44%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2015. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος και ο Ηλίας Ναθαηλίδης καταλαμβάνουν τη θέση του πρόεδρου - διευθύνοντα συμβούλου και αντιπροέδρου του δ.σ., αντίστοιχα.



capital.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα